Bei sucuri „dietetice” ? Îți cresc riscurile de a face demență și accident vascular cerebral

(Last Updated On: September 2, 2017)

Potrivit unui studiu realizat de oamenii de stiinta de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii din Boston arata ca persoanele care consuma in mod regulat bauturi carbogazoase fara zahar se expun unui risc mai mare de a suferi de afectiuni cum are fi dementa si accidentul vascular cerebral (AVC).

Consumul zilnic de aceste bauturi presupune un risc de pana la de trei ori mai mare de dementa si AVC comparativ cu persoanele care consuma aceste bauturi mai putin de o data pe saptamana, scrie reginamaria.ro.

 

Studiul a cuprins 4.300 de subiecti, reprezentanti ai aceleiasi comunitati tocmai pentru a elimina caracteristicile mediului inconjurator din lista variabilelor care pot contribui la declansarea afectiunilor neurologice.

Cercetarea se bazeaza pe datele adunate de la cei 4.300 de subiecti de-a lungul a zece ani. Acestora li s-a cerut sa-si consemneze obiceiurile alimentare in trei puncte temporale distincte cuprinse de-a lungul unui deceniu, in anii 1990.

Subiectii au fost monitorizati pe durata desfasurarii studiului, iar cercetatorii au identificat 97 de cazuri de accident vascular cerebral la persoanele peste 45 de ani si 80 de cazuri de dementa la subiectii de peste 60 de ani. Odata ce au analizat factorii de risc la care au fost expusi pacientii care au prezentat cele doua afectiuni, cercetatorii americani au descoperit ca bauturile carbogazoase fara zahar se aflau in dieta zilnica a acestora.

Rezultatele studiului trebuie aprofundate prin cercetari suplimentare pentru a stabili o legatura argumentata stiintific a asocierii dintre bauturile carbogazoase fara zahar si riscul aparitiei dementei si a accidentului vascular cerebral.