Cafeaua, ficatul și cancerul pancreatic. Un oncolog avertizează: „Cafeaua, influență majoră. Acest lucru este dovedit”

(Last Updated On: January 2, 2018)

Consumul de cafea poate duce la apariția uneia dintre cele mai agresive boli, cancerul de pancreas. Acesta poate fi suspectat în urma unor simptome diferite. Chiar dacă are și efecte benefice, nu trebuie făcut exces de cafea.
Principalele simptome pentru cancerul pancreatic sunt scăderea în greutate, icterul şi durerile abdominale sau de spate.

”Despre cafea sunt două lucruri pe care le-am spus la congresele noastre de oncologie și anume cafeaua produce cancerul de pancreas, poate e prea mult spus produce pentru că nu este singurul factor de risc în apariția acestuia, se pare că influențează apariția și acest lucru este dovedit de unele trialuri, nedovedit de alte trialuri, dar în același timp cafeaua este un factor protector pentru apariția cancerului de ficat. Pentru ficat și nu hepatocelular.”, a declarat, pentru dcnews.ro, Adina Croitoru, medicul primar oncolog la Institulul Fundeni.

Acest tip de cancer este cauza de deces anual a aproximativ 35.000 de bărbaţi. La femei, rata de afectare este de 8,1 din 100.000, mergând de la 2,1 (în Cipru) la 11,4 (în Finlanda), iar boala este de asemenea cauza de mortalitate a 35.000 de femei în fiecare an.

Vezi video aici:

Frecvenţa cazurilor nou diagnosticate creşte odată cu vârsta, majoritatea fiind diagnosticate după vârste de peste 65 de ani.