Colon iritabil, alimente permise și interzise

(Last Updated On: September 15, 2017)

15-20  din populația Europei suferă de Sindromul de intestin iritabil (SII), majoritatea fiind femei. Acest sindrom se manifestă prin durere abdominala sau disconfort abdominal asociate cu tulburari ale tranzitului intestinal ori ale defecatiei.

Regina Maria prezintă o sinteză a alimentelor care sunt permise și care sunt interzise. Regimul sarac in alimente fermentabile – “FODMAP” (Fermentable, Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides and Polyols) – este esential in controlul simptomelor pacientilor cu sindrom de intestin iritabil.
Sub acronimul “FODMAP” sunt grupate: fructoza, lactoza, fructo-oligozaharide, fructani precum si xilitolul, sorbitolul prezenti in anumite produse de cofetarie.

 

Grupe de alimenteSurse pricipale de FODMAP
FructeMere, caise, cirese, mure, mango, nectarine, piersici, pere, prune, pepene verde
LegumeAnghinare, sparanghel, conopida, varza de Bruxelles, broccoli, praz, usturoi, ceapa, mazare, fasole
ProteineFistic, alune de caju, leguminoase
CerealeGrau, secara, orz
Produse lactateLapte concentrat sau liofilizat, branza alba, ricotta, lapte, iaurt, inghetata
AlteleMiere, sorbitol, manitol, siropul de porumb bogat in fructoza

 

Ce alimente sunt permise in SII?

Potrivit Dr. Simona Grigoruta, Medic Primar Gastroenterologie, Medic Specialist Medicina Interna, Doctor in Medicina, deși regimul alimentar trebuie personalizat, in general, in SII se prefera o alimentatie bazata pe:

  • carne slaba de vitel, pasare, peste, jambon degresat, sunca slaba, perisoare fierte
  • legume verzi crude sau gatite (fasole verde, dovlecel, spanac, salata), morcov
  • paine neagra, integrala, de secara, graham, veche de o zi
  • oua fierte tari, omleta la aburi, ochiuri la baia de apa
  • cereale la micul dejun (fulgi de  ovaz)
  • branzeturi uscate
  • supe de zarzavat strecurate, supe slabe de carne, budinci, soteuri

Este necesar un regim sarac in grasimi?

Alimentele grase sunt adesea identificate de pacienti printre factorii alimentari care declanseaza sau agraveaza simptomele digestive specifice. Aceste simptome se explica prin reducerea contractilitatii intestinale pe care o induc grasimile, cu retentie consecutiva de gaz in intestin si disconfort abdominal, prin cresterea sensibilitatii receptorilor viscerali (din interiorul organelor) si prin afluxul de acizi biliari in intestin.

Este necesara excluderea alimentelor bogate in histamina?

Nu exista un rol bine definit al histaminei in aparitia simptomelor de sindrom de intestin iritabil.

Excluderea alimentelor bogate in histamina trebuie limitata la cazurile de intoleranta la histamina! Aceasta afectiune  apare la aproximativ 1% din populatie si se caracterizeaza prin prezenta a cel putin doua simptome de intoleranta (diaree, durere de cap, congestie nazala, scaderea tensiunii arteriale, urticarie, respiratie dificila, coloratie rosie a pielii, dureri abdominale) si prin ameliorarea dupa un regim sarac in histamina si administrarea de medicamente antihistaminice.

Este recomandat regimul bogat in fibre?

Consumul zilnic a 15-20 g fibre vegetale permite corectarea sau ameliorarea unui tranzit intestinal incetinit. Fibrele stimuleaza contractilitatea intestinala prin cresterea bolului fecal. Rezultatul consta in cresterea semnificativa a frecventei scaunelor, rarirea defecarii scaunelor dure, dificil de eliminat si accelerarea tranzitului intestinal.