Se deformează coloana copiilor de la ghiozdan sau stat în bancă? Problemele unei coloane în S sau C

(Last Updated On: September 12, 2017)

A început un nou an școlar iar părinții trebuie să fie atenți și la cât de greu este ghiozdanul sau cum trebuie să stea copiii corect în bănci pentru a nu li se afecta coloana. Din păcate, în România medicii și profesorii nu au o strategie prin care să identifice semnele timpurii ale unor boli ca scolioze şi cifoze, afecţiuni care tratate necorespunzător pot avea complicaţii grave.
De exemplu, În Statele Unite ale Americii spre exemplu, pentru depistarea scoliozei, Academia Americană de Ortopedie Pediatrică recomandă examinarea copiilor de 2 ori în cazul fetelor – la 10 şi 12 ani – şi o dată în cazul băieţilor, la vârsta de 13 sau 14 ani

Cel mai frecvent, aşa numitele deformări de ax ale coloanei vertebrale apar între 9 şi 11 ani iar medicii din şcoli ar trebui să fie primii care să le identifice. Din nefericire însă la noi nu exista nici o preocupare pentru depistarea precoce a acestor boli, potrivit doctorulzilei.ro.

În consecinţă, trebuie să fii foarte atentă pentru ca micuţul tău să nu dezvolte astfel de boli şi să-l duci la medic pentru a fi consulatat. Să vedem însă ce înseamnă mai exact scolioză şi cifoză, cum se manifestă şi dacă au vreo legătură cu poziţia în care copilul stă în bancă, o teorie pe care mulţi medici o susţin.

Scolioza presupune o deformare a coloanei vertebrale în plan frontal (copilul văzut din spate are coloana în formă de C sau S) iar cifoza o deformare în plan sagital (din profil, se poate observa că s-a dezvoltat o cocoaşă). În cazul scoliozei, curbarea coloanei vertebrale poate să apară în zona toracică, lombară sau toraco – lombară. Aceasta nouă poziţie a coloanei produce asimetrii ale umerilor şi omoplaţilor. În fazele incipiente curburile se pot redresa uşor, însă în fazele mai avansate se produc modificări osoase. Scolioza cu o singură curbură este cea în forma literei C iar la cea cu două-trei curburi (sub forma literei S), curburile alternează de o parte şi de alta a coloanei. Poţi verifica singură dacă copilul tău are sau nu scolioză: cu spatele gol, cere-i copilului să aplece trunchiul

Fetele au mult mai multe şanse decât băieţii să sufere de scolioză, ele reprezentând 85-90 la sută din totalul cazurilor. De cele mai multe ori afecţiunea apare după vâsta de 9-10 ani, în perioadă de pre-pubertate, motiv pentru care specialiştii bănuiesc că ar putea fi legate de dezvoltatarea hormonală specifică vârstei. Sunt şi medici generalişti mai ales care consideră responsabilă de apariţia acestei bolii poziţia incorectă a copilului la şcoală, în bancă.

Specialiştii în ortopedie pediatrică contrazic însă această ipoteză. Apariţia scoliozei dar şi a celorlalte boli care deformează coloana nu are nici o legătură cu modul în care copilul să în bancă. Pentru că acest lucru nu este cunoscut de mulţi medici, la noi, în foarte multe cazuri, copiii bolnavi ajung să fie văzuţi de un medic care are cunoştinţe în domeniu foarte târziu, când boala este avansată iar singurele soluţii de tratament sunt intervenţiile chirugicale. (În Clinica de Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Clinic de Urgentã pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti ajung anual pentru consult în medie un numãr de 1.600 de copii şi adolescenţi, cu deformãri de ax ale coloanei vertebrale, în special scolioze).

Şi cifozele se pot trata cu succes sub îndrumarea unor specialişti. Cifozele pot fi suple, asa-zisele atitudini cifotice care se pot corecta prin contracţia muşchilor, sau fixe (rigide) care nu se mai pot corecta prin simpla voinţă.

În şedinţele de gimnastică pentru remedierea cifozelor, făcute de preferinţă sub îndrumarea unui specialist, tratamentul se începe cu exerciţii de mobilizare pasivă a coloanei. Pentru obtinerea unei coloane mobile, specialiştii indică exerciţii făcute la scară fixă. *

Pentru un bazin care să se reechilibreze sunt utile exerciţiile care antrenează muşchii
abdominali si fesieri pe de o parte  şi muschii lombari pe de alt parte. *

Un alt obiectiv al tratamentului este tonifierea muşchilor spatelui. Tonifierea se obţine prin contracţii, cu spatele în poziţie corectată. În plus, foarte bune sunt şi exerciţiile de respiraţie care contribuie la corectarea cutiei toracice. * Nu în ultimul rând, copiii trebuie învâţaţi să-şi controleze ţinuta tot timpul zilei pentru a-şi forma deprinderea să stea drepţi, odată ce musculatura se tonifică.

Studii recente susţin că un ghiozdan prea greu sau de proastă calitate poate şi el să deformeze coloanaertebrală a copilului. Nici această teorie nu îi încântă pe ortopezi, care susţin că un ghiozdan prea greu nu deformează coloana, poate însă să influenţeze articulaţiile genunchilor sau contracţiile musculare.