Roşia, cea mai sănătoasă legumă gătită? Vezi cine nu are voie să mănânce:

(Last Updated On: September 4, 2017)

Spre deosebire de alte fructe şi legume al căror conţinut nutritiv se reduce atunci când sunt tratate termic, roşiile îşi păstrează proprietăţile antioxidante atunci când sunt gătite.

“Cea mai fololsită legumă îşi măreşte cantitatea de licopen cu 35% dacă este gătită. Acest antioxidant, care le oferă tomatelor culoarea roşie, contribuie la prevenirea anumitor tipuri de cancer, precum cel de prostată, de pancreas, de sân şi de plămâni. Licopenul are un rol important şi în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare. Licopenul este un pigment vegetal din familia carotenoidelor, care oferă culoarea legume, dar care are şi caracteristici excepţionale – principala fiind aceea că este un antioxidant puternic”, spune dr. Daniela Stan, medic de familie, pentru adevarul.ro

Bogate în licopen Roşiile proaspete oferă o cantitate de 4 ori mai mică de licopen. Există şi alte fructe şi legume care conţin licopen (pepenele verde, de exemplu), dar mult mai puţin decât roşiile.

De fapt, peste 80% din licopenul din dieta unei persoane provine din consumul de tomate şi alte produse derivate din acestea, iar combinaţia dintre ele şi uleiul de măsline creşte puterea de absorbţie a licopenului. Roşiile sunt bogate în licopen, un pigment vegetal din familia carotenoidelor, descoperit în anul 1873, care oferă culoarea legumei dar care are şi caracteristici excepţionale – principala fiind aceea că este un antioxidant puternic.

Contraindicaţii privind consumul de tomate

“Roşiile conţin acid oxalic (5.3 mg/100 g), substanţe care formeaza săruri insolubile de calciu (oxalat de calciu) care se pot transforma în pietre la rinichi. De asemenea, din cauza acidităţii este recomandat un consum moderat de roşii, iar in cazul bolilor gastroduodenale, acestea ar trebui evitate. Atunci când se cumpără roşiile, trebuie alese cele mai proaspete, cu pieliţa netedă, de consistenţă medie, nici foarte coapte, dar nici verzi. Tomatele pot fi depozitate întregi în frigider, 6-8 zile şi nu mai mult de 2 zile, în cazul în care sunt păstrate sub formă de suc proaspăt”, explică specialistul.