Ce este mai bine pentru slăbit? Cardio sau greutăți?

(Last Updated On: October 25, 2017)

Marea dilemă pentru cei care vor să slăbească: cu exerciții cardio sau ridicând greutăți? Cei care vor să slăbească, pe lângă nutriție, elementul principal, trebuie să facă și exeriții fizice regulate pentru arderea caloriilor.

 

Ce alegem?

Ambele activitati sportive va ajuta sa slabiti si sunt implicate in arderea caloriilor. Cu cat le practicati mai des, cu atat veti avea un beneficiu mai mare. In timpul exercitiului cardio, se ard aproximativ 12 calorii pe minut, in timp ce ridicatul greutatilor are drept rezultat arderea a 10 calorii pe minut. Chiar si asa, dupa un antrenament ce presupune ridicarea greutatilor, are loc o accelerare a metabolismului. Astfel, se ard mai multe calorii si in conditiile in care activitatea sportiva a fost intrerupta (in repaus), potrivit farmaciata.ro.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca metabolismul poate fi crescut cu pana la 10%, timp de trei zile, dupa un astfel de antrenament. O explicatie o poate constitui contractia musculara sustinuta din timpul ridicarii greutatilor.

Cu ce incepem: cardio sau greutati?

Se poate incepe cu ce activitate va face placere. Conditia este ca organismul sa aiba parte de o incalzire corespunzatoare, pentru a evita suprasolicitarea. Ambele activitati va pot ajuta sa ardeti calorii si, implicit, sa ajungeti la greutatea mult dorita. Pentru musculatura, ridicarea greutatilor poate fi traumatizanta, astfel incat recomandarea noastra este de a face cateva exercitii cardio in prealabil. In acelasi fel, puteti termina antrenamentul ce presupune manevrarea greutatilor tot cu cateva exercitii simple cardio, pentru a scapa de tensiunea acumulata.

Endorfinele si starea de bine de dupa antrenament

Se pare ca exercitiile cardio au un efect mult mai mare in ceea ce priveste descarcarea de endorfine, ce duce la o stare de bine dupa fiecare antrenament, in comparatie cu ridicarea greutatilor. Aceste descarcari ajuta, de asemenea, la contracararea durerilor musculare ce pot aparea dupa ce faceti sport (febra musculara). Si exercitiile de ridicare a greutatilor pot duce la descarcarea endorfinelor, dar nu in aceeasi masura ca exercitiile cardio, ce cresc frecventa cardiaca.

Sfatul specialistului

Recomandarea noastra este de a face sport, indiferent de tipul acestuia. Caloriile pot fi arse atat cu exercitiile de ridicare a greutatilor, cat si cu antrenamentul cardio. Alegeti tipul de activitate fizica in functie de preferinta si de ce va face bine. Puteti incepe cu amandoua, urmand ca pe parcurs sa stabiliti care dintre ele va este mai la indemana din toate punctele de vedere. Pentru a ajunge la greutatea dorita si pentru a o mentine pe termen lung, trebuie sa fiti consecventi in practicarea sportului,  indiferent de tipul acestuia.