Medic din România: „Cum arată lămâile bio. Nu-i asa ca nu te-ar tenta sa le cumperi? … de cand am deschis coletul venit din Spania toată casa miroase a lămâie de zici ca vine Crăciunul”

(Last Updated On: October 18, 2017)

De la recoltare și până la pe masa clientului, fructele și legumele parcurg un drum lung, mai ales cele din import. Pentru a nu avea pierderi, producătorii folosesc diverse substanțe chimice. Există și varianta legumelor și fructelor bio, mai scumpe. Cele „normale” au coaja plină de pesticide și nu este recomandat consumul acesteia, cazul portocalelor, lămâilor, merelor etc.

Pe Facebook, medicul Elena Cardas a postat o fotografie cu mesajul: „Cum arată lămâile bio. Nu-i asa ca nu te-ar tenta sa le cumperi? Unde mai pui ca au preț triplu si mucegaiesc in câteva zile. În schimb vreau sa va spun ca de cand am deschis coletul venit din Spania toată casa miroase a lămâie de zici ca vine Crăciunul”.

Potrivit WebMd.com, piersicile, merele, ardeiul gras, ţelina, nectarinele, căpşunile, cireşele, perele, strugurii, spanacul, salata şi cartofii sunt alimentele cu cele mai crescute niveluri de pesticide pe suprafaţa cojii. Cele mai sigure pentru consum ar fi avocado, ananasul, sparanghelul, bananele, varza, broccoli şi papaya, informează mediafax.ro.

„Consumate pe termen lung, chiar dacă sunt în concentraţie scăzută, acestea pot avea efecte nocive asupra organismului uman”, spune Jeff Gillman, profesor de horticultură la Universitatea din Minnessota.

Specialiştii de la Departamentul pentru Agricultură din Statele Unite au descoperit că peste 65% din mostrele de fructe şi legume conţin pesticide.

Iată cum să îndepărtezi aceste chimicale printr-o metodă simplă şi eficientă:

Amestecă nouă părţi de apă cu o parte de oţet, introdu fructul cu tot cu coajă în acest lichid şi lasă-l aşa pentru 15-20 de minute. Scoate apoi fructul din lichid şi freacă-l cu un burete curat (fără urme de detergent) sub jet de apă rece. Vei observa că pe coajă se formează o peliculă albă cu aspect cerat. Ei bine, această „pătură de cretă” de pe coaja fructelor şi legumelor reprezintă tocmai substanţele chimice nocive.

Desigur, metoda nu funcţionează în cazul tuturor fructelor. De exemplu, fructele de pădure nu pot fi frecate cu un burete, deoarece au o coajă foarte subţire şi pot împrumuta gustul oţetului. Poţi folosi în loc de oţet puţină zeamă de lămâie.

Vezi aici Video:

Potrivit Centrului pentru Ştiinţă şi Mediu Înconjurător din Statele Unite, o altă metodă de a scăpa de pesticidele din coaja fructelor şi legumelor constă în spălarea acestora cu apă sărată.