Medic din România: „Un mesaj dupa ce in ultimele 3 luni am ingrijit 3 pacienti cu poliatrita reumatoida, nefumatori , fara diabet , slabi care au facut infarct miocardic si care nu vazusera un medic cardiolog in 30 de ani de evolutie a bolii reumatoide”

(Last Updated On: October 14, 2017)

Lipsa cunoștințelor medicale a majorității românilor duce la multe tragedii. Aceștia se leagă cu speranță de medici care ar trebui să le explice cu dea amănuntul fiecare etapă a bolii. Unii o fac.

Pe Facebook, medicul Clara Alexandrescu a scris: „Un mesaj dupa ce in ultimele 3 luni am ingrijit 3 pacienti cu poliatrita reumatoida, nefumatori , fara diabet , slabi care au facut infarct miocardic si care nu vazusera un medic cardiolog in 30 de ani de evolutie a bolii reumatoide.

Poliatrita reumatoida este o boala autoimuna care datorita inflamatiei sistemice poate ataca si inima.
Studii anglo-saxone au aratat ca exista un risc cardiovascular crescut la pacientii cu poliatrita reumatoida de 30-60 % fata de populatia generala.

Infarctul miocardic si accidentul vascular sunt principala cauza de mortalitate la pacientii cu poliatrita reumatoida.
Studiile clinice au aratat ca poliartrita reumatoida este un factor de risc la fel de important ca si diabetul zaharat.

Inflamatia din poliatrita reumatoida determina scaderea nivelului de HDLc ( colesterol protector) si creste nivelul de LDLc ( colesterol rau , aterogen) . Inflamatia din pliatrita reumatoida este responsabila de o instabilitte a placii de aterom cu risc de rupura ridicat

Pacientii cu poliatrita necesita colaborare intre reumatolog si cardiolog pentru a evita infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral”.