Rolul cafelei în bolile cardiovasculare. Mărește sau nu tensiunea arterială?

(Last Updated On: October 15, 2017)

Medicul Clara Alexandrescu a detaliat, într-o postare făcută pe Facebook, despre rolul cafelei în bolile cardiovasculare. Aceasta consideră că beneficiile pe care cafeaua le aduce depășesc efectele negative ale ei.

”Deși în credința populară, cafeaua mărește tensiunea arterială, studiile au demonstrat că aceasta poate reduce reduce riscul de boală coronariană, infarct miocardic și fibrilație atrială. Un alt studiu a demonstrat că nu există nicio legătură între cafeină și contracțiile ventriculare sau atriale premature.

Beneficiile pe care le aduce cafeaua depășesc efectele negative ale ei. Cafeaua reduce oxidarea LDL-colesterol (colesterol rău) și markerii inflamației.

Primul studiu a demonstrat beneficiul unui consum moderat de cafea pentru sănătatea inimii. Studiul a fost efectuat pe persoane fără istoric medical, evaluându-se riscul acestora de a suferi în viitor de o boală cardiovasculară. S-a observat că riscul a fost mai mic la cei care consumau 4 căni de cafea pe zi, servite în stil scandinav (echivalentul a 2 căni de cafea servite în stilul american).

Al doilea studiu a analizat relația dintre cafeină și fibrilația atrială (FA), care până în atunci (anul 2014) era necunoscută. S-a ajuns la concluzia că nu există o relație dăunătoare între consumul de cafea și FA, ci dimpotrivă, cafeina ar putea ajuta la prevenția acestei boli.

Al treilea studiu, realizat în anul 2015 pe un număr de 1.414 indivizi cu contracții ventriculare premature și contracții atriale premature, a demonstrat că nu poate fi vorba despre un efect dăunător al consumului de cafea, ciocolată sau ceai verde asupra pacienților care sufereau de aceste contracții”, a scris Clara Alexandrescu.