„În România, peste 30% dintre bărbații cu vârsta peste 60 de ani suferă de adenom de prostată”. Primele semne

(Last Updated On: October 17, 2017)

Bărbații din România sunt sfătuiți să-și facă un control la prostată având în vedere că  30% dintre bărbații cu vârsta peste 60 de ani suferă de adenom de prostată.  În cazul tinerilor, cea mai comună problemă este cea a apariției prostatitei,

Pe Facebook, Spitalul Sf Constantin a scris: „În România, peste 30% dintre bărbații cu vârsta peste 60 de ani suferă de adenom de prostată, afecțiunile prostatei fiind, totodată, unele dintre cele mai frecvente afecțiuni ale sexului masculin. În același timp, în cazul tinerilor, cea mai comună problemă este cea a apariției prostatitei, caracterizată prin inflamarea prostatei.”

 

Prostata este glanda anexă a aparatului genital masculin, îndeplinind funcții vitale în organism și simultan reprezintă cel mai vulnerabil organ al patologiei masculine.

Având în vedere că depistarea, urmărirea și tratamentul precoce al acestei afecțiuni sunt pași esențiali pentru îmbunătățirea semnificativă a calității vieții pacientului și evoluția bolii, informarea în legatură cu simptomatologia și metodele de tratament disponibile este o măsură esențială de care orice bărbat trebuie să țină cont.

Care sunt primele semne ale adenomului de prostată?

Cauzele apariției adenomului de prostată nu sunt definite în mod clar, însă în cele mai multe cazuri apariția acestuia este însoțită de dereglarea nivelului de testosteron.

Manifestările adenomului de prostată pot coincide cu simptomele altor boli. Astfel, în funcție de stadiul de evoluție clinică, există 3 etape definitorii: faza de tulburări premonitorii, caracterizată prin probleme moderate în timpul micțiunii, faza de stagnare vezicală fără distensie (întindere, umflare) însoțită de greutate în inițierea micțiunii și prelungirea timpului de urinare și faza de stagnare vezicală cu distensie, în cazul căreia simptomele prezente sunt însoțite și de pierderea involuntară a urinei și instalarea insuficienței renale” explică dr. Vitalie Mogoreanu, medic primar urolog în cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brașov.

 

Alte simptome ce semnalează adenomul de prostată sunt:

  • Senzația de golire incompletă a vezicii urinare
    Prostata
    Aspectul prostatei normale vs prostata marita
  • Nicturia – urinarea frecventă în timpul nopții
  • Stare de somnolență cauzată de nicturie
  • Jetul urinar este slab și întrerupt
  • Senzație de durere și usturime în timpul urinării

Evoluția simptomelor diferă de la un pacient la altul și de multe ori poate alterna între perioade cu manifestări intense și perioade de ameliorare sau dispariție temporară a simptomelor.