Sanatate: Primul transplant renal asistat robotic din sistemul medical privat din România

(Last Updated On: October 14, 2017)

Medicii din cadrul Spitalului Sf. Constantin Brașov au realizat ieri o intervenție în premieră în România. Aceștia au efectuat primul transplant renal asistat robotic din sistemul medical privat din România.

Intervenția chirurgicală de transplant renal a fost realizată pe un pacient cu vârsta de 55 de ani din Cluj, diabetic, care a primit un rinichi de la soția lui. Metoda folosită pentru prelevarea organului, în premieră pentru sistemul medical privat din România, a fost chirurgia robotică.

 

Această metodă-minim-invazivă, cu ajutorul robotului daVinci Si, a fost selectată pentru prelevarea organului întrucât asigură o recuperare rapidă și traumatisme minime, donorul organului fiind cât mai puțin afectat. Intervenția chirurgicală s-a încheiat cu succes după 6 ore și a reunit o echipă multi-disciplinară formată din medici români și elvețieni, chirurgi specializați în transplant, chirurgie vasculară, urologie, anesteziști, nefrologi, imunologi, infecționiști.

Transplantul realizat astăzi este cea de-a doua astfel de intervenție din cadrul ”Centrului de Transplant Renal Profesor Gilles Mentha”, primul centru privat de transplant renal din România, primul transplant având loc în data de 1 decembrie 2016.

Echipa chirurgicală care a realizat prelevarea organului de la donator a avut în componență pe Prof. Dr. Christophe Iselin – Șeful Serviciului de Urologie al Spitalului Universitar Geneva, Prof. Dr. Ioan Coman și Șef Lucr. Dr. Nicolae Crișan, urologi din Cluj-Napoca, asistent instrumentar Anca Jecan, anestezia fiind asigurată de Dr. Lucian Băilă, medic primar ATI din Tg. Mureș.

Componența echipei care a realizat implantarea rinichiului a fost: Dr. Bogdan Moldovan, coordonatorul Centrului de Transplant Renal de la Spitalul Sf. Constantin, Profesorul Thierry Berney, Președintele Esot Organ Transplantation (Societatea Europeană de Transplant), Șeful Serviciului de Transplant Multiorgan Geneva și Dr. Dumitru Pocreață, medic primar chirurgie generală la Spitalul Sf. Constantin, asistent instrumentar Angela Cotoară, anestezist Dr. Sorin Pașcanu, medic primar ATI la Tg. Mureș, Prof. Eduardo Schiffer, Anestezistul Șef al Programului de Transplant Multiorgan Geneva.