Știai? Murăturile, un puternic leac împotriva infecţiilor. Vezi cum ţin organismul în formă gogoşarii şi castraveţii

(Last Updated On: October 6, 2017)

Nelipsite din cămară, murăturile sunt adevărate medicamente. Acestea conțin surse importante de vitamina C, A,  licopen şi magneziu.

Castraveţii muraţi sunt bogaţi în minerale, fier, calciu, vitamina C şi magneziu, care ajută organismul să funcţioneze optim. De asemenea,  te ajută să lupţi împotriva răcelilor şi infecţiilor respiratorii şi îţi întăresc sistemul imunitar, scrie adevarul.ro

“Castraveţii sunt o sursă ideală de fibre naturale, care te ajută să digeri mai uşor anumite mâncăruri, mai ales carnea. Un alt beneficiu este acela că îţi dau foarte multă energie. În afară de vitamine şi minerale, castraveţii muraţi sunt bogaţi în antioxidanţi. Rolul lor este acela de a lupta împotriva radicalilor liberi şi de a preveni efectele lor negative, cum ar fi îmbătrânirea prematură”, spune dr. Denisa Zaharia, medic de familie.

Nici gogoşarii nu sunt de lepădat. Dulci-acrişori, crocanţi, gogoşarii conţin o cantitate impresionantă de vitamina C care, pe lângă faptul că este un puternic antioxidant, asigură o bună absorbţie a fierului. De asemenea, sunt o bună sursă de vitamina B6, cu efecte diuretice, şi magneziu, care combate anxietatea. Nu e de neglijat nici conţinutul de vitamina A, care face vederea mai bună, în special pe timpul nopţii, şi vitamina E – cu rol important în menţinerea unui aspect tânăr al pielii şi părului. Gogoşarii sunt bogaţi în licopen, un colorant vegetal, care ajută la prevenirea multiplelor tipuri de cancer, inclusiv cel de prostată şi cel pulmonar.

Varza murată nu numai că te scapă de mahmureală după o petrecere stropită cu alcool, ci ajută la eliminarea substanţelor cancerigene din organism. “Varza murată este un tratament tradiţional pentru ulcer, datorită vitaminei U, dar şi un aliment plin cu probiotice sănătoase. De asemenea, o porţie de varză murată în fiecare zi asigură necesarul de vitamina C de care o persoană are nevoie”, explică dr. Denisa Zaharia.

În gogonele sunt secretate substanţe (numite alcaloizi) care împiedică replicarea viruşilor hepatici, blocând în special proliferarea virusului C. Cercetătorii americani susţin că tomatele verzi conţin citostatice naturale, care determină auto-distrugerea anumitor formaţiuni tumorale. Gogonelele sunt printre cei mai buni susţinători de efort. Ele cresc rezistenţa la mişcare fizică prelungită, dar ajută şi la creşterea masei musculare.