dr. Bogdan Barta: „Foarte mulți pacienți mă întreabă, în momentul în care află că au pietre la fiere, dacă operația este absolut necesară”

(Last Updated On: November 17, 2017)

Medicul Bogdan Barta  de la Regina Maria a fost întrebat de pacienți dacă trebuie să se opereze atunci când au pietre la fiere.

Pe Facebook, dr. Bogdan Barta a scris: „Foarte multi pacienti ma intreaba, in momentul in care afla ca au pietre la fiere, daca operatia este absolut necesara. Raspunsul este categoric DA, deoarece studiile au dovedit ca, mai devreme sau mai tarziu, aceasta patologie se complica, iar unele din complicatii, cum ar fi colecistita acuta, icterul mechanic si pancreataita acuta pot fi severe. De aceea se recomanda ca interventia chirurgicala sa fie efectuata la timp, inainte de aparitia complicatiilor.

Odata afectat, colecistul trebuie indepartat cu totul – insa vestea buna este ca operatia nu mai este complicata si traumatizanta pentru pacient. Operatia pentru litiaza biliara este colecistectomia laparoscopica, o interventie chirurgicala minim-invaziva si totodata o procedura la standarde internationale.

Colecistectomia laparoscopica SILS se efectueaza printr-o singura incizie de 2 cm prin ombilic, ceea ce permite o recuperare rapida si un rezultat estetic maxim. Pacientul vine astazi, pleaca a 2-a zi acasa, iar in seara interventiei deja se mobilizeaza, se alimenteaza si se pregateste sa reintre intr-un ritm normal de viata. In plus, cicatricea este foarte putin vizibila, fiind “ascunsa” in ombilic.”