Medicul Nutriționist Mihaela Bilic: „Când grija de a mânca natural și sănătos se transformă în manie, asta înseamnă ortorexie. O atitudine extremistă de acest gen are consecințe cel puțin contradictorii:

(Last Updated On: November 23, 2017)

Medicul Nutriționist Mihaela Bilic a expălicat pe pagina sa de Facebook ce se întâmplă cu ortorexia.

Pe Facebook Mihaela Bilic a scris: „Când grija de a mânca natural și sănătos se transformă în manie, asta înseamnă ortorexie. Definită în 1997 de medicul Steven Bratman, ortorexia nervoasă este o tulburare psihiatrică înrudită cu anorexia și constă în obsesia maniacală de a avea o alimentație sănătoasă (ortho=drept, just).

Asemenea orthodoxului fanatic, orthorexicul își organizează întreaga existență în jurul subiectelor ce țin de alimentație, își reduce câmpul de interes la probleme legate de mâncare, relația sa cu hrana se transformă într-un sistem rigid și aspru de reguli și valori ce duc cu gândul la asceză, călugărie, pocăință.

O atitudine extremistă de acest gen are consecințe cel puțin contradictorii: deși obiectivul țintit este sănătatea, restricțiile alimentare autoimpuse duc orthorexicul în pragul carențelor grave și chiar a amenințării cu moartea. Mâncarea devine din prieten, un dușman sau, ca să citez din DSM (Diagnostic and Statistical of Mental Disorders): ” tulburare anxioasă ce cuprinde o dimensiune fobică în credința că alimentul e periculos și o dimensiune obsesiv-compulsivă de elaborare a unor strategii și mecanisme de protecție împotriva acestui dușman”.

Atenție, nu orice dietă strictă înseamnă ortorexie! Dacă țineți un regim alimentar și sunteți mulțumiți, fericiți, bine în pielea voastră, conectați cu cei din jur și funcționali dpdv social, profesional și familial, atunci nu vă speriați, nu suferiți de ortorexie😜

Riscul apare atunci când grija de a mânca sănătos se transformă în obsesie, când apar carențe nutriționale grave iar persoana respectivă se izolează, nu mai are o viață normală. Obsedat de căutarea alimentului perfect, ortorexicul protestează împotriva mâncării și societății, iși construiește propriul univers de valori și se izolează de restul lumii, în dorința absurdă de a găsi puritatea, pacea, echilibrul, nemurirea.

Din păcate, sau din fericire, mâncarea este doar mâncare. Alimentele sunt carburantul cu care supraviețuim și de care trebuie să ne bucurăm, să îl savurăm, nu să-l lăsăm să pună stăpânire pe viața noastră!😳 Câteodată între normalitate și nebunie nu e decât un pas și nu merită să-l facem de dragul mâncatului “mai bine”, “mai sănătos”, “mai corect”…”