Medicul Nutriționist Mihaela Bilic: „Pe voi cine v-a hrănit?” Legătura între iubire și hrană

(Last Updated On: November 17, 2017)

Medicul Nutriționist Mihaela Bilic a scris pe Facebook un mesaj emoționant despre iubire și despre relația acesteia cu hrana.

„Pe voi cine v-a hrănit? Am văzut de curând un film cutremurător despre anorexie “To the bone/până la oase” Suferința, însingurarea, neacceptarea, lipsa de comunicare cu cei din jur și cu propria ființă sunt copleșitoare. Dar cel mai mult m-a impresionat accentul pus pe nevoile reale, acelea despre care nimeni nu vorbește: nevoia de a fi văzuți, iubiți, înțeleși fără a fi judecați.

Nevoia de siguranță și de încredere, confirmarea faptului că nu o să fim nici uitați, nici abandonați. Și mai presus de toate repetarea la nesfârșit a credinței că va fi bine, că toate au un rost și un sens. Deși nu e deloc așa😥

Tandrețea, afecțiunea și iubirea necondiționată se primesc și se învață prin hrană. Un copil alăptat la sân, crescut cu mângâieri, strâns în brațe, alinat și dezmierdat, va fi mai târziu un adolescent și un adult sigur ca atașament, încrezător în propria persoană și conectat la propriile nevoi. Așa cum suntem hrăniți necondiționat (nu pentru că am fost cuminți sau ascultători), așa trebuie să fim și iubiți- necondiționat, nu pentru că merităm!

Cei care știu că iubirea se primește, nu se câștigă sau se construiește, se pot considera fericiți, împăcați, echilibrați. Pe ei i-a ținut cu siguranță cineva în brațe și de aceea au crescut fără frici, au învățat iubirea odată cu mâncarea, căldura, grija,afecțiunea. Cei care însă nu se simt suficient de buni sau de valoroși încât să fie iubiți ajung să refuze mâncarea, afecțiunea, grija, adăpostul…

Drama nu e doar a celui care sufera și e neînțeles, ci și a celor din jur, de la familie la prieteni. Nu putem privi neputincioși cum omul de lângă noi se stinge pentru că renunță la mâncare, la viață la iubire. Și atunci trebuie să ne întoarcem la nevoile de bază, să ne reconectăm, să ieșim din izolare și negare, să ne lăsăm să fim hrăniți. Niciodată nu e prea târziu să primim iubire, ea vindecă tot. Pe voi cine v-a hrănit?”