Știai? Curele de slăbire drastice afectează în primul rând masa musculară

(Last Updated On: November 14, 2017)

Atunci când vrem să ne menținem starea de sănătate, când vrem să ne păstrăm sau să atingerea o anumită greutate, de cele mai multe ori apelăm la dietă. O dietă constă practic într-un set de reguli alimentare, reguli care impun consumul de nutrienți în anumite cantități și din anumite grupuri de alimente. Aceste reguli sunt dependente de datele biologice ale individului care urmează dieta și variază de la o dietă la alta.

De aceea trebuie să urmăm sfatul unui medic sau nutriționist atunci când ne hotărâm să slăbim. Cei care țin cure de slăbire trebuie să fie foarte atenți deoarece acestea  au impact in primul rand asupra masei musculare si abia apoi asupra depozitelor de grasime, informează reginamaria.ro

Jumatate din greutatea totala a organismului este reprezentata de muschi care, pe langa rolul de sustinere si de miscare, reprezinta sursa cea mai importanta de proteine a corpului, proteine care pot fi transformate rapid in energie in conditii de lipsa a aportului alimentar.

Dupa 24-48 ore de post negru sau dieta proteica, inainte de a arde un singur gram de grasime din rezervele organismului, supravietuirea este asigurata exclusiv prin arderea proteinelor din muschi pentru ca aminoacizii pot fi descompusi rapid in dioxid de carbon, apa si energie. Proteoliza (arderea proteinelor) se opreste dupa 5-6 zile de regim sever, cand se activeaza intr-un final lipoliza (arderea grasimilor). Altfel spus, primele 3-4 kg slabite spectaculos la inceputul oricarei diete nu inseamna “topirea” grasimii, ci pierderea masei musculare.

Volumul muschilor este in legatura directa nu numai cu activitatea fizica pe care o desfasuram, ci si cu variatiile in alimentatie. Din acest motiv, se recomanda o scadere in greutate mai lenta, bazata pe cure de slabire mai putin drastice si multa miscare! Nu eliminati definitiv carbohidratii din dieta!

Muschii – primii care reactioneaza la modificarea stilului de viata!

Capacitatea de remodelare a muschilor este imensa, ei sunt primii care reactioneaza la orice schimbare a stilului de viata. Sunt suficiente cateva saptamani de mers la sala si facut un efort intensiv pentru a creste masa musculara, insa aceasta incepe sa scada la fel de repede dupa cateva zile de repaus absolut. Concret, cel mai mare muschi al corpului, cvadricepsul femural (coapsa) pierde 60% din volum dupa 10 zile de imobilizare in gips.

Avem nevoie de miscare in fiecare zi din viata noastra, si nu neaparat pentru a slabi, ci pentru a mentine in forma si in buna functionare acest capital pretios care este masa musculara. Muschii inseamna vitalitate, forta, frumusete, tinerete. Si daca nu avem grija sa-i folosim, “se topesc” treptat, iar locul lor este luat inevitabil de grasime!

Articol preluat de pe pagina de socializare a psihonutritionistului Mihaela Bilic, a carei experienta in alimentatia sanatoasa a copilului, femeii insarcinate, adultului sanatos si activ si a pacientilor supraponderali si obezi depaseste 15 ani.