(Video) Premiere într-un spital din România. „Am făcut trei operații de hernie inghinală la fetițe. S-au făcut incizii minimale de trei – cinci milimetri”

(Last Updated On: November 10, 2017)

Medicii Spitalului „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe au realizat o premieră națională. Aceștiua au efectuat operații în laparoscopia pediatrică.

În cadrul unui workshop în chirurgie pediatrică, organizat în perioada 5 – 9 noiembrie a.c. la Spitalul „Dr. Fogolyán Kristóf” Sfântu Gheorghe, medicii covăsneni au realizat, în premieră națională, două tipuri noi de operații minim invazive la pacienți copii.

Este vorba despre intervenții de hernie inghinală și ectopie testiculară, informează covasnamedia.ro.

„Am făcut trei operații de hernie inghinală la fetițe. S-au făcut incizii minimale de trei – cinci milimetri. Aceste operații (n.red. de hernie inghinală) sunt făcute de obicei și în țară, deși foarte rar sau numai în anumite centre mari universitare, dar nu sunt făcute laparoscopic (…), ci deschis. (…)

Celelalte operații au fost ectopiile testiculare, din care am avut trei cazuri. Un pacient a avut febră și a trebuie să temporizăm intervenția. Ectopia testiculară înseamnă că testiculul nu este în scrot la naștere. Problema aceasta trebuie rezolvată cât mai repede. (…)

Am mai avut o intervenție pentru varicocel. Acesta este ca varicele la picioare, numai că dilatațiile venelor sunt la nivelul testiculului. Și aceste intervenții se fac de obicei deschis. (…) Cel mai dificil caz a fost cel al unei fetițe de 14 ani cu hidronefroză la nivelul rinichiului stâng”, a explicat dr. Lőrincz Zsuzsanna de la secția de Chirurgie Pediatrică din Spitalul Județean.

„Am avut și două cazuri de colecist cu calculi. Un băiețel de 5 ani a venit la noi cu o colică abdominală. La această vârstă, în țară nu se face nicăieri laparoscopic intervenția. L-am programat la doamna doctor, a fost operat și acum e în regulă”, a completat și dr. Bodó Erika de la Secția de Pediatrie.

Vezi video aici:

În cadrul unei conferințe de presă, organizată joi, managerul spitalului András-Nagy Róbert, dr. Reza Vahdad din Germania, dr. Lőrincz Zsuzsanna de la secția de Chirurgie Pediatrică și dr. Bodó Erika de la Secția de Pediatrie a spitalului au vorbit despre workshop-ul „Operații demonstrative în laparoscopia pediatrică”, dar și despre operațiile realizate în premieră națională la Sfântu Gheorghe.