Cele 3 alimente care, consumate în exces, pot duce la boli grave. Mai ales la copii

(Last Updated On: December 19, 2017)

Pâinea albă, pastele și cartofii sunt trei alimente care, consumate în exces, pot duce la boli grave.

Aşa arată masa unui copil în România. Cartofi prăjiţi cu pâine sau ciorbă de cartofi cu pâine. Pe scurt, multă pâine. Iar majoritatea românilor o aleg pe cea albă. Explicaţia este una simplă. O pâine făcută din făină albă costă aproximativ 1 leu, scrie digi24.ro

Pâinea albă este mai ieftină, dar puţini oameni ştiu că este mai bogată în aditivi şi amelioratori pe care producătorii îi adaugă în făină tocmai ca aluatul să dospească mai repede. Rezultatul? O pâine pufoasă, dar nesănătoasă.

Corina Munteanu, manager calitate şi produs brutărie artizanală: „Făina albă este făina integrală minus tărâţă, minus coaja bobului, deci din făina albă rămâne amidonul, centrul bobului de grâu şi cam asta este tot. Este foarte săracă în vitamine, nutrienţi, pentru că bobul de grâu ce are important are în coajă”.

Făina albă se adaugă în compoziţia celor mai multe produse de patiserie, cum sunt şi covrigii, de exemplu. Din lipsă de timp, dar şi de educaţie alimentară, mulţi părinţi le dau copiilor încă de la prima oră astfel de alimente. Din meniu nu lipsesc nici pastele. Medicii atrag însă atenţia la modul de preparare al alimentelor, dar şi la combinaţiile care ajung în farfuriile celor mici.

Dr. Laura Ene, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Combinaţia cartofi cu pâine chiar şi paste cu pâine. Pâinea se potriveşte dimineaţa şi de preferat este să se aleagă integrală. Pastele, cartofii se potrivesc la masa de prânz şi nu seara. Până la urmă nu pastele şi pâinea sunt o problemă, ci în ce înmuiem pâinea, cu ce combinăm pastele. Pentru că sigur poate nu toată lumea tolerează gustul de paste integrale, poate nu toată lumea tolerează pâinea integrală”.

Dr. Laura Ene, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Alimentaţia nesănătoasă formată mai ales din carbohidraţi cu indice glicemic crescut cum este pâinea albă, cartoful preparat prin prăjire cum sunt pastele albe – astea nu aduc decât calorii în plus fără nutrienţi. Plusul de calorii pe care îl mănâncă un copil într-o zi fără să îl consume pentru că nu se mişcă, nu face activitate fizică”.

Iar consumul excesiv de produse făcute din făină albă nu se vede imediat, ci în timp, spun medicii.

Dr. Laura Ene, medic diabet, nutriţie şi boli metabolice: „Atunci când vine vorba de copii copiii trebuuie să crească pe înălţime e de preferat şi nu pe lăţime. Aproape jumătate din copiii de vârstă şcolară în acest moment sunt supraponderali şi obezi. Aşa apare sindromul metabolic chiar şi la copii. A început să apară caz de diabet al adultului la copii – şi totul are legătură cu calitatea mâncării, cu procesarea alimentelor”.