Medicul nutriționist Mihaela Bilic: Nutriția genetică sau mult zgomot pentru nimic

(Last Updated On: December 4, 2017)

Într-0 postare făcută pe Facebook, medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre nutriția genetică și ce înseamnă aceasta.

„Fascinația noastră pentru lucruri care sună spectaculos, care presupun cel mai înalt grad al științei, tehnicii sau medicinii nu are limite. Dacă până acum laserul era elementul capabil să garanteze excelența în orice domeniu, genetica vine și deschide noi orizonturi pline de speranțe…sau de iluzii. Imi amintesc obsesia pacienților din orice domeniu privitoare la folosirea laserului, orice operație, investigație sau explorare era privită cu încredere oarbă dacă presupunea folosirea laserului.

Pentru că ne-am cam obișnuit cu tehnologiile moderne, vine acum biologia și genetica să ne ofere soluția la problemele și nefericirile noastre. Și ce domeniu era mai ușor de exploatat și mai larg ca accesibilitate dacă nu mâncarea, bat-o vina! Nu era suficient că s-au inventat milioane de diete, suplimente, tratamente și strategii capabile, vezi Doamne, să ne topească ușor și pentru totdeauna kilogramele în plus, acum vine genetica și ne dă răspunsul (din păcate nu și soluția) pentru neputința noastră.

Ce înseamnă nutriție genetică? In primul rând o analiză de sânge extrem de scumpă care să identifice profilul genetico-nutrițional al fiecărui individ. Pe lângă compatibilitățile alimentare afli dacă ai sau nu gena ronțăielii, dacă mănânci pe bază de stres sau dacă slăbești făcând sport. Vă spun eu, fără analize, că în 99,9% din cazuri răspunsul e DA. După părerea mea genetica confirmă ceea ce știam deja, e un fel de explicație științifică pentru ceea ce cu toți am simțit/trăit pe pielea noastră”, a scris pe Facebook aceasta.

„Din păcate însă, după stabilirea profilului genetic, nu există niciun fel de strategie sau măsuri concrete care să ne ajute să rezolvăm sau măcar să simplificăm lupta grea cu poftele, stresul, emoțiile și silueta. Am încercat, ca medic nutriționist, să aflu beneficiile și avantajele pe care această analiză costisitoare le-ar aduce in activitatea noastră de până acum. Și spun cu tristețe că nu am găsit nimic. Rezultatul analizei de sânge vine însoțit de aceleași recomandări arhicunoscute pentru diete hipocalorice sau sărace în grăsimi/făinoase.

La capitolul comportament alimentar și mâncat emoțional nicio vorbă, altfel spus dacă ai gena ronțăielii, ghinion! Abținere și disciplină, program rigid de mese și gustări, calcul penibil de grame și calorii…cu alte cuvinte nimic nou😥

Nouă este doar denumirea, ambalajul, pachetul: bani mulți cheltuiți ca să-ți confirmi ceea ce știai. Cât despre soluții, niciun ajutor. Chiar pare o condamnare, pentru că odată ce ți se spune care-ți sunt genele alimentare realizezi că nimic nu poate fi schimbat, că vei avea de luptat cu asta o viață. Deși promițătoare ca enunț, nutriția genetică este, cel puțin pentru moment, modestă la capitolul conținut. Nu e suficient să identifici niște gene, trebuie ca apoi să știi ce poți face cu ele, cum le poți manipula sau exploata în beneficiul unei persoane. Însă până când aceste informații vor fi cu adevărat explicate și integrate, nutriția genetică nu înseamnă decât mulți bani pentru mai nimic”, a mai scris Mihaela Bilic.