Medicul nutriționist Mihaela Bilic: „Cinste porcului.. Dacă nu în decembrie, atunci când să mai vorbim de bine despre porc? Și dacă noi, ca români, îl tratăm cu destulă neîncredere, ca să nu zic reavoință, în alte țări partrupedul dolofan ocupă un loc …”

(Last Updated On: December 11, 2017)

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a scris pe Facebook despre carnea de porc, mult blamată și în această perioadă a anului.

Pe Facebook,Mihaela Bilic a scris: „Cinste porcului🐷
Dacă nu în decembrie, atunci când să mai vorbim de bine despre porc? Și dacă noi, ca români, îl tratăm cu destulă neîncredere, ca să nu zic reavoință, în alte țări partrupedul dolofan ocupă un loc de cinste…pe masă😋
Jambonul spaniol sau prosciutto italienesc sunt de mult recunoscute ca delicatese la mare căutare, dar n-am știut până în prezent că există și restaurante/bistrouri dedicate exclusiv porcului, unde poți degusta tot felul de “porcării” stropite din belșug cu vin roșu.

Într-un astfel de loc am avut bucuria să mănânc și nu mică mi-a fost mirarea când am văzut cu câtă atenție și prețuire era tratat jambonul. In primul rând prețul era dublu dacă feliuțele (extrem de subțiri și puține ca număr) erau tăiate la mână, cu cuțitul, față de cele tăiate electric, la mașină. Așa am aflat că există meseria/specializarea de “feliator” de jambon, care cere multă precizie și îndemânare și culmea, se învață la școala de bucătari. Tot aproape dublu era prețul dacă alegeai jambon provenit de la pulpa din spate a porcului, considerat superior ca frăgezime și gust față de cel obținut din pulpa din față.

Însă marele spectacol era oferit de farfuria de prezentare: se numea farfurie “vulcan” și, după cum spune numele avea formă de piramidă, sub ea se punea o lumânare aprinsă, iar feliile de jambon se etalau pe acest vulcan călduț. In aceste condiții, spuneau ei, carnea devenea optimă pentru degustat, grăsimea se înmuia un pic și alături de o bucățică de pâine crocantă unsă cu suc de roșii obțineai îmbucătura perfectă.

Fie că e vorba de bistrouri cu tejghea la care stai pe scaune înalte și primești un fund de lemn plin cu toate bunătățurile obținute din porc, fie că e vorba de restaurante elegante la care untul se înlocuiește cu untură amestecată cu ierburi aromate, un lucru e sigur: porcul merită să fie cinstit cum se cuvine! Și pentru că secretul stă în cantitate, n-ar fi rău să învătăm și noi arta gastronomiei: puțin, degustat cu toate simțurile și pe îndelete.

Iar dacă asta presupune un preț pe măsură să nu vă mirați, e mai degrabă spre binele nostru. Pentru că așa suntem noi, oamenii- când ceva e puțin și scump îi acordăm mai multă atenție, îl prețuim mai mult.

Chitară și jambon la un loc? De ce nu, frumosul și bunul merg bine împreună.”