6 moduri de a te proteja de gripă la locul de muncă

(Last Updated On: January 12, 2018)

Este neplăcut să fii „scos din joc” din cauza gripei și să pierzi diferite lucruri din cauza virușilor. Regina Maria oferă 6 modalități prin care te poți feri de gripă la locul de muncă.

Actiunile si obiceiurile sanatoase fac diferenta in raspandirea gripei in comunitate, inclusiv la locul de munca!
1. Stai acasa, pentru a evita raspandirea virusului gripal la alte persoane
Daca prezenti simptome asemanatoare gripei, stai acasa pentru a-i proteja pe altii si pentru a-ti ajuta organismul sa invinga boala mai repede. Corpul tau are nevoie de odihna pentru a lupta cu boala.

Expertii CDC recomanda sa stai acasa timp de cel putin 24 de ore dupa disparitia febrei. Este posibil ca persoanele cu un sistem imunitar slabit si copiii sa stea mai mult timp acasa.

2. Evita contactul direct si apropiat cu persoanele bolnave
Particulele care contin virusul gripal, eliminate prin tuse, pot calatori pana la 2 metri, deci este recomandat sa pastrezi pe cat posibil aceasta distanta fata de persoanele bolnave. Limiteaza pe cat posibil strangerile de mana si imbratisarile!

Spune-i sefului si colegilor daca esti bolnav. In acest fel, persoanele vulnerabile din birou vor sti sa-si ia masurile de precautie necesare pentru a se proteja de gripa.

In timpul unei pandemii de gripa:
• Evita spatiile in care oamenii se strang in numar mare, cum ar fi salile de conferinte sau sedinte, zonele de concerte, festivaluri, evenimente sportive
• Cauta metode alternative (online, videoconferinta, teleconferinta, etc.) de a participa la aceste adunari, pentru a evita contactul direct cu alte persoane

3. Acopera-ti gura si nasul cand tusesti si stranuti
Este esential sa-ti acoperi gura si nasul cu un servetel atunci cand tusesti si stranuti, pentru a reduce riscul de raspandire a virusului gripal. Arunca servetelul si spala-te pe maini dupa fiecare utilizare. Daca nu ai la indemana un servetel, poti folosi mana sau maneca de la bluza.

In timpul unei pandemii de gripa, este recomandat sa folosesti o masca chirurgicala.

4. Spala-te des pe maini cu apa si sapun
Spalatul pe maini reduce riscul de raspandire a virusului gripal atunci cand dai noroc cu cineva sau cand atingi diverse suprafete sau obiecte infectate, cum ar fi birouri sau manere de usi. De asemenea, este recomandat sa te speli pe maini inainte de a-ti atinge fata – gura, ochii, nasul.

Este deosebit de important sa te speli pe maini timp de 20 de secunde cu apa si sapun, de mai multe ori pe zi. Daca apa si sapunul nu sunt disponibile, foloseste o solutie care are cel putin 60% alcool.

5. Curata frecvent suprafetele si obiectele atinse frecvent
Virusul gripal poate supravietui pana la 8 ore pe diverse suprafete si obiecte, precum birouri, manere de usi, balustrade, tastaturi de calculator, telefoane si jucarii. Curatarea acestora cu apa si sapun poate reduce raspandirea gripei in comunitate, la birou, la scoala, etc.

6. Informeaza-te
Este recomandat sa discuti cu medicul de familie despre masurile de protectie pe care le poti lua pentru a te proteja si pentru a-i proteja pe cei din jur de gripa.