Cât de des trebuie să schimbi prosoapele? Microbii se înmulțesc rapid

(Last Updated On: January 17, 2018)

Deși avem impresia că suntem perfect curați atunci când ieșim de la duș și ne ștergem cu prosopul, adevarul este altul. Dacă suntem curați, de ce trebuie să spălăm prosoapele? Este o întrebare pe care mulți și-o pun.

Răspunsul este simplu: pentru că nu ieşim de la duş perfect igienizaţi. Prosoapele se impregnează astfel cu celule moarte, salivă, secreţii urinare şi anale. În plus, pentru că rămân umede o perioadă de timp şi sunt depozitate într-un mediu întunecat, aici se dezvoltă bacterii şi ciuperci, scrie digi24.ro

Microbii se vor înmulţi rapid pentru că au tot ce le trebuie: apă, temperaturi ridicate, oxigen, un pH neutru şi hrană.

Este greu de spus însă dacă aceşti germeni sunt periculoşi pentru sănătatea noastră, pentru că ei provin, în mare parte, de pe noi. Şi de regulă bacteriile din casă nu sunt o ameninţare. Dar se pot înmulţi şi pot suferi mutaţii, spun experţii.

În plus, tocmai de aceea, prosopul nu trebuie împărţit sub nicio formă cu alte persoane, fie ele şi apropiate. Pentru că riscăm să intrăm în contact cu organisme pe care corpul nostru nu le-a mai întâlnit, cum ar fi stafilococul auriu.

Sfatul specialiștilor este să nu vă ştergeţi de mai mult de trei ori pe acelaşi prosop de baie. În caz contrar, puteţi lua bacterii care o să vă dea ceva bătăi de cap.