Ce afecțiuni ascunde căderea părului. O persoană pierde, în medie, până la 50-100 de fire de păr pe zi

(Last Updated On: February 28, 2018)

Părul este un barometru al sănătății, iar căderea acestuia poate indica o suferință ascunsă. Totuși, dificultățile podoabei capilare depind de factorii genetici, dar și de neîngrijirea părului.

Se spune că o persoană pierde, în medie, până la 50-100 de fire de păr pe zi. Acestea sunt înlocuite de fire noi, car cresc din același folicul. În cazul în care pierderea este mai mare de 100 de fire, probabil că te confrunți cu o problemă, informează clicksanatate.ro

Cauzele căderii părului

Alimentația defectuoasă sau consumul de alimente sărace în proteine, vitamine și minerale, reprezintă una dintre cauzele căderii părului. Astfel, persoanele care țin un regim alimentar foarte strict pentru o perioadă îndelungată sau care au slăbit foarte mult într-un timp foarte scurt sunt supuși
unui risc ridicat de pierdere a părului.

Anemia este o frecventă cauză a căderii părului. Astfel, este bine să consumi alimente bogate în fier, precum ficatul (nu și dacă ești însărcinată), cereale integrale, legume cu frunza verde-închis, ouă, curmale și stafide.

Diabetul sau problemele cu glanda tiroidă pot provoca schimbări hormonale în organism care pot duce la căderea părului. De asemenea, sindromul ovarelor polichistice poate fi cauza fie a pierderii părului, fie a apariției acestuia în zone nedorite precum față sau mâini.

Vopsirea părului, întinderea sau decolorarea pot duce la căderi temporare de păr. Firele pot cădea din rădăcină în urma traumatizării scalpului cu soluții chimice.

Mătreața este o afectiune a pielii scalpului, caracterizată prin decojire, iritație și senzație de mâncărime. Aceasta poate fi generată de secreţia ridicată de sebum, de fluctuaţiile hormonale, transpirație, stres și alimentație.

Când vine vorba de mătreață, produsele alimentare bogate în vitamine, minerale, acizi grași Omega-3, pot fi benefice.

Firul de păr este compus din proteine, de aceea, o dietă bogată în proteine, în special proteine naturale, ajută părul să crească sănătos. Totodată, părul are nevoie de fier, vitamina E, cupru, seleniu, magneziu. Așadar, mănâncă avocado, alone, semințe și ulei de măsline.

Atenție!

Este important să reduce consumul de grăsimi animale și zaharuri, întrucât pot spori producția de sebum.