Cu ce trebuie să combini ovăzul pentru un mic dejun sănătos?

(Last Updated On: February 27, 2018)

Ovăzul face parte din categoria cerealelor care n-ar trebui să-ți lipsească din alimentație, deoarece contribuie la o digestie bună și la menținerea senzației de sațietate.

Important este ca ovăzul să nu lipsească din alimentația ta și să-l consumi împreună cu semințele de chia, pentru că ambele au o cantitate foarte mare de substanțe nutritive benefice, informează romaniatv.net

În plus, ține cont de faptul că prima masă a zilei trebuie să fie cea mai consistentă, astfel încât să-ți menții energia pe tot parcursul zilei și să-ți poți duce la bun sfârșit toate activitățile zilei în curs.

Ovăzul reduce nivelul de colesterol – datorită prezenţei beta-glucanului, o categorie specială de fibre solubile, informează csid.ro.
Întăreşte sistemul imunitar – tot datorită fibrelor din ovăz pot fi prevenite infecţiile bacteriene şi virozele respiratorii.

Protejează inima – antioxidanţii din ovăz luptă împotriva acţiunii radicalilor liberi, protejând vasele de sânge împotriva depunerilor de colesterol, responsabile de apariţia bolilor de inimă.

Reglează nivelul de zahăr din sânge – fibrele conferă senzaţia de saţietate şi ajută la îndepărtarea poftei de dulce, prevenind astfel fluctuaţiile glicemiei.

Reduce riscul de diabet de tip 2 – datorită conţinutului ridicat de magneziu din ovăz se va reduce rezistenţa la insulină, principalul factor de risc în apariţia diabetului zaharat. În combinaţie cu produsele lactate, ovăzul poate reduce cu până la 50% riscul de diabet, atât în cazul femeilor, cât şi al bărbaţilor.

Previne instalarea cancerului de sân – în special la menopauză, femeile au nevoie de fibre din cereale integrale pentru a reduce riscul de cancer mamar. Studiile indică faptul că femeile care consumă ovăz înainte de instalarea menopauzei au cu 41% mai puţine riscuri să se îmbolnăvescă de cancer de sân. Riscul poate fi şi mai mult redus, respectiv cu 30 de procente, dacă, pe lângă ovăz, includeţi în meniu fructe proaspete care sunt excelente surse de fibre.

Copiii sunt feriţi de pericolul astmului – dacă mănâncă încă de la vârste fragede ovăz la micul dejun.

Reduce apetitul – ovăzul deţine proprietăţi de control asupra hormonilor foamei, astfel că te vei simţi mult mai sătul după ce mănânci un bol de ovăz cu lapte, prevenind astfel acumularea kilogramelor.