Medicul Florin Balanica: Vrei să scazi în greutate? Nu te focusa asupra moștenirii genetice! Cheia sanatatii este …”

(Last Updated On: February 27, 2018)

Potrivit doctorului Florin Ian Balanica, dacă vrei sa scazi in greutate nu trebuie să te concentrezi asupra mostenirii genetice.

Pe Facebook doctorul Florin Balanica a scris: „Journal of the American Medical Association publica cel mai nou studiu referitor la scaderea in greutate: DIETFITS. Studiul randomizat pe un numar de peste 600 de persoane, a indicat faptul ca atentia nu trebuie indreptata catre mostenirea genetica si ca scaderea in greutate nu trebuie abordata din punct de de vedere al genelor.

Cheia sanatatii este modul de viata, iar atunci cand vorbim de pierdere in greutate, atat abordarea “low fat” cat si cea “low carb” pot fi de succes, cele doua avand rezultate comparabile. Totodata, studiul arata ca nu este necesara masurarea caloriilor, ambele modele alimentare actionand similar asupra secretiei pancreatice de insulina.

Imbunatatirea parametrilor corporali si biologici este intalnita in ambele cazuri, decizia asupra urmarii caii “low carb” sau “low fat”, tinand de personalizarea actului medical, de adaptarea la nevoile fiecarui organism in parte.

Asadar, atentia trebuie indreptata mai putin catre macronutrienti, si mai mult catre personalizarea procesului de pierdere in greutate. Corpul uman nu recunoste mancarea, ci doar nutrientii din alimente, iar nevoile de nutrienti sunt particulare.

Abordarea genetica a scaderii in greutate nu aduce diferente notabile, fata de modelele alimentare “low fat” sau “low carb”. Indicatorii genetici ai raspunsului favorabil la fiecare dintre cele doua abordari – “low fat” sau “low carb” -, nu arata diferente semnificative. Nu masurarea caloriilor conteaza in procesul de scadere in greutate, ci interactiunea carbohidratilor cu insulina, iar raspunsul insulinic este dat de controlul aportului si tipurile de carbohidrati consumati.

#MetodaDrBalanica abordeaza scaderea in greutate personalizat, fara a masura portii si calorii, fara a se concentra asupra felurilor de mancare, ci asupra controlului combinarii de nutrienti. Orice boala poate fi prevenita sau reversata urmand #MetodaDrBalanica. Caloriile conteaza, dar nu pentru a fi masurate, ci pentru a fi obtinute din nutrienti de cea mai buna calitate”.