Medicul nutriționist Mihaela Bilic: „Timpul să facem un pas înapoi De luni începe postul și, indiferent dacă îl ținem sau nu, e un prilej bun să facem un pas înapoi, să luăm o …”

(Last Updated On: February 19, 2018)

Medicul nutriționist Mihaela Bilic recomandă ca de astăzi, când începem postul, să nu renunțăm doar la mâncare, să avem o perioadă de reflecție.

Pe Facebook, medicul nutriționist Mihaela Bilic a scris: „Timpul să facem un pas înapoi
De luni începe postul și, indiferent dacă îl ținem sau nu, e un prilej bun să facem un pas înapoi, să luăm o mică pauză de la rutina zilnică și să ne aducem aminte, să revedem, să conștientizăm cât suntem de norocoși…

Deși suntem dotați cu gena nemulțumirii cronice și ne dorim întotdeauna mai mult și mai bine, știți foarte bine că doar nevoia, durerea, lipsa și necazul ne fac să ne trezim și să regretăm, de multe ori retroactiv, binele pe care l-am avut. Dar de care nu ne-am bucurat.

Octavian Paler spunea că fericirea se conjugă întotdeauna la trecut, privind în urmă realizăm cu tristețe cât de fericiți am fost😢 Eu cred că postul a apărut ca un exercițiu de conștientizare, când ți se interzice mâncarea (că de luat nu ne mai poate lua nimeni dreptul de a avea frigiderul plin), nu numai că îi simți lipsa într-un mod nebănuit, acut, neplăcut, dar ai ocazia să o redescoperi cu bucurie și surpriză la sfârșitul postului.

E în firescul vieții ca după rău să vină bine, după ploaie soare, iar după tristețe bucurie. Contrastele sunt secretul trăirilor noastre și fără acest sus-jos al experiențelor viața ar fi plată, o linie izoelectrică ca în moartea clinică.

Pornind de la ideea postului vă invit să vă puneți întrebarea, fie și retoric, ce ar fi o zi din viața voastră fără apă caldă, de exemplu? Sau fără telefon? Sau fără cafea? Sau fără mașină/metrou/autobuz? Faceți un pas înapoi și bucurați-vă de toate lucrurile pe care considerăm normal să le avem, dar pentru care uităm să ne bucurăm, să mulțumim. Pentru că merită să acceptăm în viață, măcar și pentru un moment, disconfortul și lipsurile. E spre binele nostru, ca să putem realiza-culmea-că “e bine și așa rău”