E bine să mănanci iute? Avantaje si dezavantaje. Explicațiile dr. Iulia Violeta Vlad

(Last Updated On: March 19, 2018)

Ardeiul iute este un stimul pentru circulatia periferica, are actiune antiinflamatoare, iar persoanele care obisnuiesc sa consume aceasta leguma sunt mai rezistente la infectii si au o imunitate mai buna,

Potrivit dr. Iulia Violeta Vlad, din Bucuresti, medic de familie cu competente în apifitoterapie, ardeiul iute combate obezitatea și este un foarte bun anestezic local.

De altfel, mai multe studii facute de specialisti au aratat ca o substanta continuta în ardeiul iute si anume capsaicina – cea care ofera iuteala ardeiului – nu doar ca nu ataca mucoasa stomacului, ba chiar o protejeaza si o ajuta sa se regenereze. In plus, ardeiul iute scade colesterolul „rau“ la persoanele fara sensibilitate digestiva, scrie sanatate.bzi.ro

„Ardeiul iute este contraindicat în gastrita si ulcer, însa s-a constatat ca ăncapsulat, adica Inghitit practic ăn doze mici ajuta ăn tratamentul gastritei“, explica medicul efectul paradoxal al acestei legume.

Alta contraindicatie la consumul ardeiului iute au persoanele care sufera de hemoroizi. Exista, de altfel, o tipologie a persoanelor care au indicatii si contraindicatii la alimentele picante. Astfel, cei care se stiu mai nervosi, mai iritabili, ca nu tolereaza caldura, au aciditate gastrica, anumite boli de ficat, acestia au contraindicatie la alimentele picante.

Pentru toti ceilalti Insa nu exista nicio restrictie. In perioadele friguroase, cu umezeala multa chiar sunt indicate alimente picante precum cimbru, ghimbir, piper, ardei iute. La fel si daca apar acumulari de mucus In urma unor raceli, alimentele picante ajuta la eliberarea sinusurilor si la usurarea respiratiei.

Gustul iute, mai spune medicul, este indicat mai ales persoanelor friguroase, lente In miscari, alimentele picante contribuind la stimularea digestiei, la reglarea circulatiei, la dinamizarea fizica si psihica a acestora. Plantele picante precum busuiocul sau rozmarinul sunt si antidepresive. Tot la categoria plante picante se Incadreaza si coriandrul, cardamonul, salvia si feniculul. Vara, pe caldura Insa alimentele picante sunt contraindicate. De altfel, consumul acestora ar trebui sa fie unul moderat si nu excesiv.