Știi care sunt principalele beneficii ale uleiului de pește?

(Last Updated On: March 2, 2018)

Uleiul de peste poate fi folosit atat pentru prevenirea unor probleme de sanatate, cat si pentru a le trata.

Uleiul de peste este bogat in doua grupuri specifice de acizi grasi Omega-3 cunoscuti sub numele de acid docosahexaenoic (DHA) si acid eicosapentaenoic (EPA). De-a lungul vremii, au fost realizate multe studii despre rolul acizilor grasi esentiali Omega-3, respectiv al uleiul de peste. S-a descoperit ca are foarte multe beneficii pentru sanatate, scrie farmaciata.ro

Creste imunitatea
EPA si DHA, acizii grasi Omega-3 esentiali din uleiul de peste, sustin raspunsul natural al organismului impotriva inflamatiei prin cresterea productiei de celule T. DHA reduce incidenta mortii naturale a celulelor.

Sustine sanatatea creierului
Creierul este format din aproape 60% grasimi, iar o mare parte din aceasta grasime este reprezentata de acizi grasi Omega-3. Prin urmare, acesti acizi grasi sunt esentiali pentru functia normala a creierului. Studiile au demonstrat ca uleiul de peste poate preveni aparitia sau ameliorarea simptomelor unor tulburari psihice.

Lupta impotriva cancerului
Potrivit oamenilor de stiinta, exista multe dovezi care sugereaza ca Omega-3 inhiba cresterea celulelor canceroase (atat la animale, cat si la oameni). Uleiul de peste poate ajuta la prevenirea si tratarea diferitelor forme de cancer, inclusiv de colon, prostata, mamar si endometrial.

Reduce greutatea si circumferinta taliei
Daca va aflati in lupta cu kilogramele in plus, puteti beneficia de un ajutor suplimentar din partea uleiului de peste. Acesta stimuleaza metabolismul si potentialul de ardere a grasimilor. De asemenea, acizii grasi Omega-3 par sa suprime apetitul si sa influenteze circumferinta taliei prin scaderea dimensiunii celulei adipoase.

Amelioreaza depresia si anxietatea
Persoanele cu depresie majora par sa aiba un nivel mai scazut de Omega-3 in sange. De asemenea, exista date care arata ca uleiul de peste si suplimentarea cu Omega-3 pot imbunatati simptomele depresiei. Potrivit anumitor cercetari, componenta EPA contribuie la reducerea simptomelor depresive mai mult decat DHA.

Sustine sanatatea inimii
Datele culese in urma mai multor cercetari arata ca acizii grasi Omega-3 din uleiul de peste sunt asociati cu rate mai bune de supravietuire pentru victimele atacului de cord. Alte beneficii pentru sistemul cardiovascular: creste nivelul colesterolului „bun” (HDL), reduce nivelul trigliceridelor, al tensiuniii arteriale si poate impiedica formarea placilor de aterom.

Reduce complicatiile diabetului
Cercetatorii au constatat ca uleiul de peste poate ajuta la reducerea riscului ca diabeticii sa dezvolte un deficit cognitiv, deoarece protejeaza impotriva distrugerii celulelor hipocampului. Studiile au aratat, de asemenea, ca uleiul de peste ar putea ajuta la reducerea stresului oxidativ, care joaca un rol major in dezvoltarea complicatiilor diabetului, atat microvasculare, cat si cardiovasculare. Poate preveni si dezvoltarea retinopatiei diabetice.

Alte benefecii
Uleiul de peste are efecte benefice dovedite si in cazul: unor probleme ale pielii (acnee, eczema, psoriazis etc.), fertilitate si sarcina, artrita, sanatatea ochilor sau scleroza multipla. In concluzie, uleiul de peste ar trebui sa faca parte din dieta noastra, a tuturor. Cele mai bune surse naturale de Omega-3 (EPA si DHA) sunt pestii grasi, precum macrou, somon, hamsie, hering, sardine si ton.