Știi cum să îți protejezi ochii când lucrezi la calculator?

(Last Updated On: March 13, 2018)

Sanatatea ochilor poate fi ușor afectată de statul prea mult în fața calculatorului. Telefonul, tableta, laptopul, precum și condițiile de mediu sunt printre factorii care afectează vederea.

Iată câteva modalități prin care îți poți proteja ochii:

Menține ochii umezi

În timpul zilei este indicat să clipești de mai multe ori, pentru a menține ochii umezi. La lumina slabă, aceștia fac eforturi de acomodare pentru a vedea mai bine și mai clar. Astfel, ochii obosesc, devin iritați și se înroșesc. În astfe de situații sunt recomandate picăturile homeopate, informează click.ro

Ochelarii cu lentine speciale, o soluție

Iritațiile ochilor, precum și senzația de nisip în ochi sunt probleme care apar frecvent la persoanele care petrec mult timp în fața calculatorului.

De aceea, ca să nu obosești ochii, este bine să faci pauze la fiecare oră sau să porți ochelari cu lentile speciale.

Ai grijă la distanta față de monitor

Este recomandat ca distanța dintre ochi și monitor să fie cuprinsă în intervalul 65-70 centimetri. De asemenea, este important să-ţi ajustezi înălţimea scaunului, astfel încât ochii să fie poziţionaţi cu 15 centimetri mai sus decât centrul monitorului.

Alimente care îţi menţin ochii sănătoşi

Alimentele care conțin antioxidanți și carotenoide protejează ochii de lumina albastră și alți factori de stres. Astfel, legumele cu frunzele verzi, precum spanacul, varza și salata sunt resurse importante de luteină şi zeaxantină. Luteina protejează macula de arsurile solare și de lumina fosforescentă.

De asemenea, peștele este recomandat pentru tratarea degenerescenței maculare și pentru păstrarea sănătății ochiului. Poți include în alimentație somon sau macrou – au un conținut bogat de acizi omega 3. Specialiștii spun că persoanele care consumă peşte de 4-5 ori pe săptămână, reduc cu 50% riscul apariţiei cataractei sau a altor boli de ochi.

Atenție!

Pentru a preveni apariția sau agravarea problemelor ochiului, este necesar un control oftalmologic periodic – o dată pe an dacă nu ai probleme oculare şi o dată la 6 luni dacă ai probleme.