Medic psihiatru despre piromanul din România care a dat deja foc la 8 mașini. Gabriel Diaconu: „Apropos de piroman. Cel mai frecvent motivația unui arsonist e razbunarea. Unii sunt infatuați cu puterea de a controla focul. Aici e altceva, o fixație cu …”

(Last Updated On: April 3, 2018)

Medicul Psihiatru Gabriel Diaconu a făcut profilul psihologic al piromanului care a incendiat 8 mașini în sectorul 1 din București.

Pe Facebook, Gabriel Diaconu a scris: „Apropos de piromanul din sectorul I. Cel mai frecvent motivația unui arsonist e razbunarea. Unii sunt infatuați cu puterea de a controla focul. Aici e altceva, o fixație cu mașinile, mașini cu numere din provincie, mașini la mâna a doua, străine, mărci germane îndeosebi.

A acoperit un areal de peste 2 kilometri intr-o ora. E un bărbat între 20-35 de ani, atletic, studii medii, posibil lucrează într-un service de reparat SH-uri, partea de articulații nu motor, are cazier, a mai incendiat lucruri in trecut, are aceeași semnătura, fapta a fost premeditata.

S-a asigurat ca are un alibi. Dar știa bine străzile, a luat-o pe scurtături, a avut grijă să nu cauzeze daune sau sa pericliteze vieți, asta spune că nu e dezorganizat, nu e psihotic.
Anchetatorii vor trebui sa verifice dacă mașinile au istoric de reparații comun, dacă accelerantul de ardere folosit e neobisnuit, dacă au existat amenințări anterioare asupra uneia dintre victime.
Piromanul de obicei are o semnătura, pentru el focul e o reprezentare a forței lui libidinale.

Nu există doi oameni să facă focul la fel cum nu sunt doi oameni sa își lege șireturile la fel. Aici e slăbiciunea lui. Vrea să se știe că nu e un accident. Îl încurajează că nu a fost prins. Va vrea să se bage în anchetă, să se asigure că alibiul lui e văzut de anchetatori, dar în același timp va fi curios care sunt “pistele” experților.

E anxios dacă nu cumva cineva se prinde, spre exemplu, de motivul pentru care a dat foc motorului mașinii și nu rezervorului, sau de ce nu a aruncat foc direct in habitaclu. A studiat problema. Știe timpii de ardere. Din experiență.

Toate mașinile sunt incendiate în sensul de mers. A plănuit dinainte cum să scurteze timpul încât, până să vină pompierii, să nu se extindă focul. Să nu scape de sub control.
Cert e că mașinile nu au fost alese la întâmplare. Nici ora. Nici locul. Nici combustibilul. Dar toate indiciile îl fac pe făptaș identificabil, profilabil, și deci în cele din urmă nu e “necunoscut”, fiecare gest pe care l-a făcut îl face recognoscibil”.