Ce semne iți spun că ai diabet. Explicațiile Dr. Anca-Elena Craciun, Medic specialist Diabet zaharat, Nutritie si Boli metabolice

(Last Updated On: April 12, 2018)

Dr. Anca-Elena Craciun, Medic specialist Diabet zaharat, Nutritie si Boli metabolice in cadrul Centrului de Excelenta in Diabet coordonat de Academician Prof. Univ. Dr. Nicolae Hancu din Campusul Medical Cluj-Napoca a dezvăluit pentru Regina Maria câteva „secrete” despre diabet.

Ce este, de fapt, diabetul?
Diabetul zaharat consta in cresterea nivelului de glucoza din sange (glicemie), din cauza secretiei inadecvate de insulina de la nivelul celulelor beta ale pancreasului. De asemenea, vorbim de diabet si atunci cand organismul foloseste ineficient glucoza, din cauza rezistentei la insulina – cea mai frecventa cauza de insulina rezistenta fiind obezitatea cu distributie abdominala.

Diabetul zaharat de tip 1 este caracterizat prin deficit total de insulina, aparut in urma distrugerii autoimune a celulelor beta pancreatice producatoare de insulina. Apare mai frecvent la tineri si copii, dar poate fi intalnit la orice varsta. Se asociaza cu alte boli autoimune, cum ar fi tiroidita, vitiligo, celiachie etc. Deocamdata, nu se cunoaste factorul care declanseaza secretia de anticorpi.

Peste 90% dintre toate cazurile de diabet zaharat sunt de fapt de tip 2 si au la baza rezistenta la insulina.

Ce semne imi spun ca am diabet?
De obicei, diabetul zaharat de tip 2 evolueaza insidios luni sau ani, motiv pentru care boala este depistata abia in momentul diagnosticarii unei complicatii cronice, precum retinopatie diabetica, polineuropatie, eveniment coronarian acut sau insuficienta renala. In aceste conditii, este nevoie de un screening activ pentru aceasta afectiune. Concret, persoanele cu varste peste 45 ani trebuie sa isi faca obligatoriu o glicemie (recoltata prin punctie venoasa, dupa aproximativ 8 ore de repaus alimentar). In functie de rezultat si factorii de risc, medicul va stabili frecventa controalelor viitoare.

In cazul diabetului zaharat de tip 1, dar si in unele cazuri de diabet zaharat de tip 2 cu evolutie acuta, sunt prezente semne si simptome sugestive pentru hiperglicemie marcata (cei 4P):

Polidipsie – consum crescut de lichide, peste 2-2,5 litri/zi, senzatie crescuta de sete, buze si mucoase uscate
Poliurie – urinare frecventa, volum crescut de urina
Polifagie – pofta crescuta de mancare
Scadere ponderala – in ciuda unui comsun crescut de alimente

Daca prezinti simptomele de mai sus, trebuie sa mergi neaparat la medic, pentru stabilirea diagnosticului si initierea tratamentului.

Ce schimbari trebuie sa fac daca am diabet?
Daca ai diabet zaharat de tip 1 sau 2 trebuie sa adopti un stil de viata sanatos, recomandat oricarei persoane care se prezinta la cabinet pentru recomandari nutritionale. Nu exista asa-zisa „dieta de diabet”, deoarece nici adultul sanatos nu ar trebui sa consume in exces zahar sau cereale rafinate. Pentru pacientul de diabet, insa, acest stil de viata sanatos devine obligatoriu.

Orice tratament, oricat ar fi de performant, este sortit esecului daca nu este dublat de un stil de viata sanatos. Prin alimentatie sanatoasa se intelege, in primul rand, un aport caloric suficient (stabilit de medicul specialist), impartit in 3 mese pe zi, plus/minus 2-3 gustari si un anumit aport de glucide (trebuie calculate in diabetul de tip 1 pentru ajustarea corespunzatoare a dozelor de insulina care se administreaza la mese). Alimentatia trebuie sa fie variata, pentru a avea un aport suficient de macronutrienti, vitamine, minerale si fibre alimentare.

Un stil de viata sanatos include si un program zilnic de activitate fizica, evitand insa hipoglicemiile sau accidentarile. Somnul trebuie sa fie odihnitor, 6-8 ore/noapte, nu haotic, deoarece conduce la dereglarea hormonala si afectarea bioritmului normal. Consumul de alcool trebuie sa fie moderat (sau nul), intrucat exista pericolul sa cresterea riscul de hipoglicemie.