Alimente bogate în fier și zinc

(Last Updated On: April 25, 2018)

Atunci când te simți obosit, nervos fără motiv, irascibil și ai dureri de cap, probabil ai o lipsă de fier și zinc în organism.
Îți prezentăm câteva alimente bogate în fier și zinc și care te pot ajuta dacă le incluzi în dietă!

Spanac și linte
Ca să previi apariţia unei deficienţe de fier, este bine să incluzi în alimentația ta zilnică legume precum spanacul, lintea, fasolea verde, dar și fructe oleaginoase, precum migdalele și nucile, potrivit clicksanatate.ro.

Ca să scapi de carența de zinc, poți apela cu încredere la nuci, dar și la fasolea verde.

Carnea roşie și ouăle
Știai că fierul care provine din alimentele de origine animală sunt mai bine asimilate de organism? Așadar, nu ezita să mănânci carne de pasăre, de vită, dar și ouă. Și ficatul are un conținut bogat de fier, așa că nu ezita să-l consumi, de două ori pe săptămână.

Este foarte important să nu privezi organismul de alimente bogate în fier, căci persoanele care au pentru o perioadă mai lungă dificienţă de acest mineral sunt mai predispuse unui accident vascular cerebral (AVC), conform celei mai recente cercetări în domeniu.

Rezultatele studiului, publicate în Jurnalul Medical ,,PLoS One”, au arătat că şi persoanele care au un nivel moderat redus de fier au un risc de două ori mai mare de a suferi un AVC, spre deosebire de cele care nu au o astfel de deficienţă.

În cadrul studiului, specialişti au analizat date de la 500 de persoane care sufereau de o boală ereditară rară, care făcea ca vasele de sânge de la nivelul plămâinilor să se dilate.

Ciupercile
Deficiența de zinc transmite organismului simptome precum stări accentuate de depresie, căderea părului, dar și scăderea poftei de mâncare, spun specialiștii.

Această deficiență poate fi acoperită dacă incluzi în dietă mazăre, ciuperci, sfeclă roși, dar și pătrunjel, alimente bogate în zinc.

Vitamina C, de ajutor
Şi vitamina C ajută organismul să absoarbă fierul. De aceea, este recomandat să mănânci în fiecare zi citrice, precum portocale, mandarine ori lămâi.

Alte fructe cu un conţinut ridicat de vitamina C sunt kiwi şi căpşunile. Nu ezita să consumi şi roşii, broccoli şi varză, recunoscute pentru conţinutul mare de vitamina C.