Pericol alimentar în România !?! Cartofi din Egipt contaminați cu o bacterie periculoasă, Putregaiul brun, opriți la intrarea în țară. Ce se întâmplă cu cei aflați la vânzare?

(Last Updated On: April 10, 2018)

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a anunţat marţi că a oprit intrarea în România a 1.100 tone de cartofi din Egipt contaminați cu bacteria Ralstonia solanacearum (Putregaiul brun). Din păcate nu se spune nimic de cartofii din Egipt aflați deja la vânzare în marile magazine. Sunt și ei contaminați și așa și-au dat seama autoritățile de au oprit intrarea în țară a importantei cantități? Ce să facă oamenii care au cumpărat deja cartofii din magazine? Să-i arunce sau să-i consume liniștiți?

„Impactul economic ar fi putut fi extrem de sever, având în vedere că la ora actuală nu există metodă chimică sau biologică pentru controlul acestui organism dăunător şi, mai mult decât atât, ar exista riscul contaminării solului şi a apelor de suprafaţă cu bacteria provenită din resturile rezultate în urma consumului cartofilor precum şi din cartofii deterioraţi şi evacuaţi ca resturi menajere”, arată Ministerul Agriculturii potrivit Digi 24.

Tuberculii de cartof au fost prelevaţi în baza Deciziei de punere în aplicare a Comisiei din data de 29 noiembrie 2011 pentru autorizarea statelor membre în vederea adoptării provizorii a unor măsuri urgente împotriva răspândirii bacteriei Ralstonia solanacearum (Smith) Yabuuchi et al provenind din Egipt.

„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, manifestă o exigenţă sporită pentru protejarea spaţiului românesc privind prevenirea introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România. Activitatea fitosanitară este îndreptată spre prevenirea introducerii de organisme dăunătoare în zone în care acestea nu sunt prezente, diminuarea arealelor de răspândire şi eradicarea organismelor dăunătoare”, a informat Ministerul Agriculturii.

Măsura interdicţiei a fost luată în baza H.G. 563/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 136/2000 privind măsurile de protecţie împotriva introducerii şi răspândirii organismelor de carantină dăunătoare plantelor sau produselor vegetale în România.

„În acest sens, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Naţională Fitosanitară, manifestă un interes deosebit pentru depistarea la timp a dăunătorilor, în vederea prevenirii răspândirii acestora, astfel încât pe masa consumatorului să ajungă produse sigure consumului”, spun oficialii instituţiei.