Boli inimă tineri. Factori de risc

(Last Updated On: May 14, 2018)

Tot mai mulți tineri suferă de probleme cardiace. Foarte grav este faptul că tineri (cu precădere începând cu vârsta de 17 ani) suferă atacuri de cord.

“Inima este un organ stimulator de electricitate, conţine propria sursă de electricitate, asemenea unor baterii proprii”, spunea dr. Adnan, de la Spitalul Universitar Bucureşti, pentru csid.ro
Apoi, medicul insistă asupra implicării stilul de viaţă în menţinerea sănătăţii inimii.

“Oamenii încă nu conştientizează cât de importantă este nutriţia, cât de mult înseamnă un stil de viaţă echilibrat pentru prevenirea bolilor de inimă”, a accentuat dr. Adnan.

În ceea ce îi priveşte pe tineri, sunt factori de risc pe care îi putem modifica şi factori de risc care nu sunt modificabili, cum este predispoziţia genetică.

În privinţa factorilor de risc care pot fi modificaţi, medicul cardiolog intervenţionist Adnan a exemplificat şocul alcoolului şi al ţigărilor asupra inimii: alcoolul – aşa cum este consumat de cei mai mulţi tineri – este foarte dăunător, generează fibrilaţie atrială (bătăi neregulate, incoerente ale inimii) care duc la crearea unor cheaguri mici de sânge ce cresc, la rândul lor, riscul de accident vascular.

Pe aceeaşi treaptă a gravităţii sunt situate şi drogurile care fie introduc bacterii în organism (când sunt injectate) provocând endocardită infecţioasă (în termeni mai simpli o putem numi infecţie a valvelor inimii sau a stratului intern), fie suprasolicită inima până la decesul ei.

Mai mult, dr. Adnan ne-a mărturisit că a tratat numeroase cazuri cu infecţii la nivelul inimii survenite în urma unor răceli, prin intermediul virusurilor- vestea îmbucurătoare este că astfel de afecţiuni sunt foarte uşor de tratat.