Medicul nutriționist Mihaela Bilic: „Care e legătura dintre dinți și siluetă?”

(Last Updated On: May 9, 2018)

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a vorbit despre legătura dintre dinți și siluetă. Acestea au un dușman comun: carbohidrații.

Pe Facebook, Mihaela Bilic a scris: „Care e legătura dintre dinți și siluetă? Au un dușman comun: carbohidrații😬
Întorcând pe toate fețele rolul pe care îl au făinoasele și zaharul în viața noastră, am constatat cu surprindere că nu doar silueta are de suferit atunci când mâncăm carbohidrați, ci și dinții.

Un adevăr incontestabil și o relație cauză-efect demonstrată este faptul că zahărul cauzează carii dentare. Atenție, nu doar crește riscul de carii, ci este cauza directă pentru apariția lor! Deci aici nu mai trebuie demonstrat nimic, zahărul distruge dinții precum rugina distruge fierul😢

Dar amidonul din cartof și făinoase are același efect? Răspunsul este afirmativ, pentru că molecula de glucoză din amidon, miere și zahăr este molecula care hrănește nu doar corpul uman, ci și coloniile de bacterii responsabile de apariția cariilor. Orice formă de viață de pe pământ trăiește cu apă și glucoză, iar bacteriile cariogenice nu fac excepție😬

Ca să fiu mai clară, mecanismul de producere al cariilor are la bază atacul acid al bacteriilor din gură asupra smalțului dentar. Cu cât o substanță/aliment conține mai multe glucide care favorizează multiplicarea bacteriană și mediul acid din cavitatea bucală, cu atât crește riscul de apariție al cariilor. Pe baza acestui efect, alimentele se împart în 3 categorii:

1- cariogenice(care fermentează ușor, cresc aciditatea și produc carii)- toate formele de zahăr, toate dulciurile și produsele de patiserie, toate făinoasele( pâine, orez, paste, mămăligă), cartofii și leguminoasele boabe, toate fructele( fie ele proaspete sau uscate) și sucurile( naturale sau carbogazoase), toate produsele îndulcite

2- cariostatice( care nu pot fi fermentate de bacteriile din gură, nu cresc aciditatea și nu produc carii)- carne, pește, ouă( bogate în proteine), unt, ulei, smântână, oleaginoase (bogate în grăsimi), legume și verdețuri (bogate în apă și fibre)

3- anticariogenice (care blochează atacul acid asupra smalțului și protejează dinții de carii)- brânzeturile fermentate, cașcavalurile, brânza cu mucegai și produsele cu Xylitol (guma de mestecat)
La brânză simt nevoia să fac o precizare, ca să protejeze dinții și să nu afecteze silueta, porția corectă este de 30 g😂 Cât despre proteine cu legume și un pic de grăsime ce să mai spun, înseamnă grătar cu salată și seamănă teribil a cură de slăbire😂😂

Dacă mai aveați nevoie de un argument sau o motivație pentru a pune carbohidrații la respect, iată, v-am găsit-o: pe lângă slăbit, scăpați și de carii😁 Așa că îndemnul “țineți cu dinții de siluetă” se schimbă în “țineți cu dinții și cu silueta”!”