Spanacul crud sau gătit? Știi cum este mai sănătos?

(Last Updated On: May 24, 2018)

Spanacul este bogat în vitaminele A, B1, B2, B12, PP, C, acid folic; minerale: sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier; clorofila, aminoacizi, lipide, protide, glucide, mucilagii.
Cum este mai sănătos să mănânci spanacul, crud sau gătit?

Spanacul crud
Anumite legume crude consumate frecvent conțin substanțe toxice care poft face rău organismului, sunt mai greu de digerat.

Unele dintre ele, precum este și spanacul, ar trebui consumat în stare crudă numai în cantități moderate pentru a nu deveni periculos, potrivit libertateapentrufemei.ro.

Spanacul crud conține niște compuși denumiți oxalați ce interferează cu absorbția calciului în sânge.
Consumând mult spanac crud poți ajunge la un deficit de calciu, dar și depuneri de oxalați la rinichi.

Odată ce ai avut pietre la rinichi ar trebui să consumi cu precauție alimentele bogate în oxalați.
Spanacul crud conține acid uric astfel că ar trebui consumat mai rar de către cei hiperuremici sau cu litiază urică.

Mai conține și oxalați de potasiu și calciu care pot provoca inflamații gastrice și intestinale, boli hepatice.

Spanacul crud conține și iod, iar datorită substanței numite saponină din compoziție, iodul este rapid absorbit de către organism.

În cazul persoanelor cu hipertiroidism, spanacul crud ar trebui consumat cu precauție sau după o schemă stabilită cu medicul endocrinolog.

Cruciferele ar trebui gătite înainte de a fi consumate, în cazul de hipertiroidism.

“Spanacul este considerat un aliment vital pentru întregul tract digestiv (stomac, duoden, intestin subţire, intestin gros).

Practic, spanacul este cel mai bun material organic pentru curăţarea, reconstrucţia şi regenerarea tractului intestinal. De exemplu, sucul proaspăt de spanac crud, consumat cel puţin o dată pe săptămână, ajută foarte mult persoanele care au problemă cu constipaţia şi tranzitul intestinal,” spune nutriţionistul Anca Alungulesei pentru Gândul.

Spanacul gătit
Dacă în timpul preparării spanacul nu mai este verde ci are o culoare spre galben nu ar mai trebui consumat, căci este dăunător.

Gătit, spanacul are mai mult betacaroten decât crud, iar acest antioxidant ajută în prevenirea bolilor cardiovasculare și al cancerului pulmonar.

Spanacul gătit are mai multă luteină decât crud și previne cataracta și degenerscența maculară.

Prin gătire, spanacul are o cantitate reducsă de acizi oxalici.
Spanacul gătit are mai mult magneziu și fier decât cel în stare crudă.

Spanacul poate fi gătit după metoda tradițională sau la aburi, varianta finală permițând nutrienților să rămână în legumă.

Apa în care a fiert ar trebui aruncată.