Știai? Tiroiditele, afecțiuni inflamatorii ale glandei tiroide

(Last Updated On: May 16, 2018)

Tiroida este o glandă mică, de forma unui fluture, fiind situată în partea anterioară a gâtului. Pentru că este implicată în multe dintre funcţiile organismului, dereglările ei induc schimbări la nivelul multor organe, de unde şi multitudinea de simptome prin care se manifestă.

Tiroiditele reprezinta o categorie de afectiuni inflamatorii ale glandei tiroide. Există trei tipuri de afectiuni inflamatorii ale tiroidei:

  • tiroidita acuta, supurativa, de cauza bacteriana
  • tiroidita subacuta, de cauza virala
  • tiroidita cronica, de cauza autoimuna (numita si Hashimoto).

Cauzele tiroiditelor

Tiroidita acuta supurativa este cel mai adesea produsa de stafilococul auriu, streptococul hemolitic si pneumococ, desi pot fi implicate si alte bacterii aerobe sau anaerobe. Aceasta forma de tiroidita este rara in copilarie, pentru ca tiroida este destul de rezistenta la raspandirea infectiei pe cale hematogena. Multe din infectiile bacteriene ale tiroidei afecteaza lobul stang tiroidian si se asociaza cu anomalii in dezvoltarea tiroidei in viata intrauterina, cu persistenta unei legaturi intre faringe si capsula tiroidiana (persistenta ductului tireoglos), potrivit csid.ro.

Tiroidita subacuta este rezultatul unei infectii virale a tiroidei si adesea apare dupa o afectiune virala cum ar fi oreionul, rujeola, gripa, mononucleoza infectioasa, infectii cu virus Coxsackie sau chiar o banala raceala. Tiroidite subacute au fost descrise si dupa alte afectiuni, ca de exemplu sarcoidoza, malarie sau dupa lucrari dentare.

Tiroidita cronica este cauzata de un proces inflamator autoimun, produs de anticorpi impotriva unor structuri ale tiroidei. Se asociaza cu anumite antigene leucocitare HLA, ca de altfel si alte tipuri de afectiuni autoimune, avand deci predispozitie familiala. Antigenele HLA sunt diferite in forma atrofica fata de cea gusogena. Histologic se descrie un infiltrat limfocitar al tiroidei. Se pare ca tiroidita autoimuna este mai frecventa in tarile mai dezvoltate, unde exista un aport mai crescut de iod din alimentatie.

Simptome de tiroidita

Tiroidita acuta:

  • frecvent se descrie un istoric de afectiune acuta, cu febra (38-40°C), frison, durere in gat, raguseala, dificultate la inghitire.
  • durere la nivel cervical anterior, adesea unilaterala, cu iradiere la nivelul mandibulei, urechii sau occipital; durerea se amelioreaza la flectarea gatului si se accentueaza in hiperextensie.
  • poate aparea tumefactie si roseata la nivel cervical anterior, se pot palpa ganglioni limfatici mariti laterocervical; poate evolua catre formarea de abces.

Tiroidita subacuta:

  • pot aparea tumefactie si durere la nivelul gatului anterior, accentuata la extensia gatului.
  • uneori debuteaza cu simptome de hipertiroidie: agitatie, nervozitate, tremor al extremitatilor, transpiratii accentuate, termofobie, palpitatii, tahicardie, tranzit intestinal accelerat, scadere ponderala etc.
  • pot aparea simptome sistemice precum slabiciune, astenie, febra usoara, stare generala alterata, care sunt de obicei de mai mica magnitudine.