Alcoolul duce la dezvoltarea maladiei Alzheimer. “Pacienţii cu demenţă pot fi ajutaţi, de exemplu, să se hrănească singuri, apelând la o serie de mici artificii, foarte productive. De exemplu…”

(Last Updated On: June 3, 2018)

O echipă de specialişti din Italia va veni la Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi pentru a împărtăşi din experienţa terapeutică non-medicamentoasă a bolnavilor de Alzhemeir, vizita având loc în contextul în care la un congres recent organizat în Italia au fost prezentate două cercetări ale căror rezultate arată că abuzul de alcool duce la demenţă.

Managerul Institutului de Psihiatrie Socola, Gabriel Oprişanu, a declarat, miercuri, că cercetările în cauză, realizate pe două milioane de subiecţi şi prezentate la cel de-al IX-lea Congres Naţional al Centrelor de Zi Alzheimer organizat în Italia, au demonstrat că abuzul de alcool duce la demenţă, fapt care constituie un semnal de alarmă în special pentru tânăra generaţie, informează agerpres.ro

Rezultatele prezentate de specialiştii italieni sunt în concordanţă cu studiul realizat de Universitatea Oxford, publicat în British Medicial Journal, care arată că abuzul de alcool duce în mod inevitabil la diminuarea volumului hipocampului, structură cerebrală implicată în funcţionarea memoriei, dar şi în dezvoltarea maladiei Alzheimer.

“Experienţa împărtăşită de specialiştii italieni ne va ajuta foarte mult în îmbunătăţirea protocoalelor de îngrijire a bolnavilor de Alzheimer. Acesta a fost primul pas al unei colaborări pe care sperăm să o dezvoltăm cât mai mult în viitor, mai ales că am constatat o deschidere totală faţă de problemele cu care noi, psihiatrii români, ne confruntăm în cazul bolnavilor de Alzheimer”, a declarat medicul primar psihiatru din cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi Bogdan Mucenica.

Un alt subiect dezbătut în cadrul Congresului a fost legat de importanţa terapiei prin stimulare cognitivă în formele uşoare şi moderate de demenţă, importanţa cromoterapiei, a meloterapiei, fitoterapiei sau a terapiei cu păpuşi în tratamentul bolnavilor diagnosticaţi cu demenţă.

“Pacienţii cu demenţă pot fi ajutaţi, de exemplu, să se hrănească singuri, apelând la o serie de mici artificii, foarte productive. De exemplu, cromatica farfuriilor sau greutatea bolurilor în care li se serveşte mâncarea sunt aspecte care îi pot ajuta să-şi simtă limita corpului, un aspect extrem de important în demenţă”, a explicat dr. Marcel Alexandru Găină, medic rezident psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iaşi.