Cea mai netratată boală din România. „Beam și un litru de votcă pe noapte!” Gabriel Diaconu, medic psihiatru: „Sunt zone în România unde alcoolul face legea. Nu poliţia, nu procuratura, nu medicul”

(Last Updated On: June 11, 2018)

În jur de două milioane dintre adulţii români au o problemă cu consumul de alcool. Cu timpul, aceştia dezvoltă o mulţime de probleme de sănătate fizice şi psihice.

Până la 40% din paturile de spital sunt ocupate de bolnavi trataţi pentru afecţiuni produse pe fondul consumului excesiv de alcool, informează digi24.ro

Dr. Eugen Hriscu, medic psihiatru supraspecializat în adicţii, detaliază: „Vorbim de ulcere, de accidente, fracturi, căzături, fie că vorbim de probleme neurologice sau probleme de diabet, hepatite, ciroze. Consumul abuziv de alcool determină în jur de 60 de boli diferite”.

Bogdan Rădulescu, fost dependent de alcool: „Beam şi un litru de votcă pe noapte”.
Gabriel Diaconu, medic psihiatru: „Sunt zone în România unde alcoolul face legea. Nu poliţia, nu procuratura, nu medicul”.

Peste două miliarde de euro din bugetul României se pierd anual pentru rezolvarea complicaţiilor produse de abuzul de alcool.

România ocupă de ani buni una dintre poziţiile fruntaşe, în lume, la consumul de alcool. Acum se află pe locul 5, după Belarus, Lituania, Moldova şi Rusia, ţări cu politici la fel de deficitare în ceea ce priveşte abuzul de substanţe.

„Nu avem în momentul de faţă, în Ministerul Sănătăţii, o persoană sau un grup de iniţiativă care să încerce să mişte lucrurile”, spune dr. Eugen Hriscu, medic psihiatru supraspecializat în adicții.

În 28 de ani de democraţie, statul român nu a pus pe hârtie nicio strategie pentru combaterea consumului de alcool.

„Guvernul României nu vrea să se bage. De ce? Pentru că gândirea lor este de tip birocratic şi electoral. Nu vrei să fii tu guvernul care să se ducă în comuna Belciugatele, să zicem, şi să le zică: apropo, vă-nchidem cârciumile”, spune dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatru.

Singura politică publică menită să descurajeze consumul a fost suprataxarea. În lipsa prevenţiei şi a centrelor de tratament, cheltuielile generate în sistemul de sănătate de consumul abuziv sunt de cinci-şase ori mai mari decât veniturile care intră în bugetul de stat mulţumită accizelor aplicate băuturilor alcoolice.