De vară – înghețată sau iaurt? Care este mai sănătoasă?

(Last Updated On: June 18, 2018)

Iaurtul congelat este o alternativa la inghetata clasica, al carui punct forte se vrea a fi continutul redus de grasime. Cand spunem iaurt, ne gandim automat la un aliment usor, deci concluzia se trage de la sine: “inghetata din iaurt” ingrasa mai putin decat inghetata clasica. Pare logic, dar nu e neaparat adevarat.

Medicul Nutriționist Mihaela Bilic pentru Regina Maria: „Elementul care ingrasa din inghețata este zaharul, nu grasimea. Prin definitie, acest desert este mai degraba un produs lactat indulcit, la care se adauga vanilie, ciocolata sau fructe.

Din acest motiv, inghețata este cea mai prietenoasa cu silueta cand vine vorba sa mananci un desert. Daca va uitati pe ambalajul inghetatei, veti vedea ca majoritatea sunt facute cu lapte degresat, deci au puțina grasime.

Cand vorbim de varianta obtinuta din iaurt, este clar, nu are cum sa fie grasa, materia prima e mai light decat in rețeta clasica. Insa zaharul este cel care face diferența, pentru ca in majoritatea cazurilor se foloseste zahar mai mult pentru a compensa lipsa de gust.

Adica, iaurtul congelat, in comparatie cu inghetata, este mai sarac in grasimi si mai bogat in zahar. ( Din punct de vedere caloric ambele variante sunt similare, insa, in opinia mea, mai mult zahar e mai pagubos pentru sanatate si silueta decat cateva grame de grasime in plus).

In final, fiecare e liber sa aleaga varianta pe care si-o doreste, dar este important sa stiti ca inghețata de iaurt nu este atat de dietetica precum suna. Iar daca o si decorati din belsug cu sos de ciocolata sau de fructe, nu ati facut nimic…”ce luați pe mere, dați pe pere”, asta ca sa inchei simetric, tot cu o zicala romaneasca!”