Imunoterapia oncologică, o nouă terapie pentru distrugerea CANCERULUI

(Last Updated On: June 19, 2018)

O nouă terapie pentru distrugerea cancerului este supus dezbaterii publice: imunoterapiile oncologice.

Spre deosebire de terapiile tradiționale, care țintesc direct tumora, imunoterapia funcționează prin întărirea sistemului imunitar pentru a-l ajuta să combată eficient cancerul. Întrucât imunoterapiile oncologice țintesc sistemul imunitar, acestea au potențialul de a acționa asupra oricărui cancer care depinde de mecanismele sistemului imunitar.

În prezent, acest tip de tratament este disponibil în Uniunea Europeană pentru tratarea pacienților cu melanom local avansat sau metastatic, cancerul pulmonar altul decât cel cu celule mici, cancerul de vezică urinară, potrivit Romania Libera.

„Pentru pacienți, fiecare nouă inovație este o șansă în plus la viață, iar imunoterapia oncologică este cea mai importantă descoperire din ultimii 20 de ani în tratarea cancerului. De aceea, este deosebit de importantă colaborarea cu autoritățile publice din domeniul sănătății și doresc să salut pe această cale pașii importanți făcuți în ultima vreme pentru facilitarea accesului pacienților români la inovația în medicină”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Specialiştii argumentează importanţa imunoterapiilor oncologice prin faptul că acestea utilizează sistemul imunitar al organismului pentru a lupta împotriva cancerului şi au potențialul de a oferi supraviețuire pe termen lung multor pacienți cu forme de cancer în fază avansată ale căror opțiuni au fost anterior foarte limitate. Totodată, aceste terapii învață sistemul imunitar să se adapteze la evoluția în timp a cancerului, conferindu-i memorie imună.

În plus, efectele adverse sunt diferite față de terapiile standard. „Cercetarea în domeniul imuno-oncologiei a luat un avânt extraordinar, avem în fiecare zi noi terapii și studii promițătoare. Cel mai important aspect de menționat însă este că aceste terapii pot crește dramatic supraviețuirea pacienților cu anumite forme de cancer, de la câteva luni la câțiva ani, cu efecte secundare minime, ceea ce este un beneficiu incalculabil pentru pacienți“, spune dr. Polixenia Iorga, medic primar oncolog.

Declarație de principii

1. În tratamentul cancerului, imunoterapiile funcționează diferit faţă de tratamentele citostatice standard.

2. Întrucât imunoterapiile oncologice țintesc sistemul imunitar al pacientului, acestea au potențialul de a acționa asupra oricărui tip de cancer.

3. În prezent, peste 2.000 de imunoterapii oncologice sunt verificate în peste 3.000 de studii clinice, pentru aproximativ 300 tipuri de cancer.

4. Pacienții români au nevoie de un acces sustenabil la imunoterapiile oncologice, prin actualizarea constantă a listei medicamentelor gratuite și compensate, încheierea cu celeritate a contractelor cost-volum și publicarea rapidă a protocoalelor terapeutice aferente acestor imunoterapii.