Mituri despre alimentele „sănătoase”. Nutriționist: „Freshurile de fructe nu sunt decât apă cu zahăr din fructe… antioxidanţii rămân în pulpă care se pierde…

(Last Updated On: June 21, 2018)

Conform unui sondaj realizat de New York Times, americanii consideră că uleiul de palmier, iaurtul închețat și freshul de fructe sunt alimente sănătoase. Nutriționiștii au însă o altă părere.

Americanii au tras cu greu linia între ce este şi ce nu este sănătos. Astfel, 72% dintre participanţii la sondaj au spus că uleiul de cocos este sănătos, pe când doar 37% dintre nutriţionişti au fost de aceeaşi părere. Nici în România lucrurile nu sunt cu mult diferite.

Cel puţin unu din doi români încearcă să mănânce mai sănătos, spun studiile. I-am întrebat pe medici care este realitatea din cabinetele lor. Şi pentru români, multe alimente considerate sănătoase, nu sunt agreate şi de specialişti, scrie digi24.ro

„Mi s-a întâmplat să îmi vină la consultaţii şi majoritatea să mă informeze că se hrănesc sănătos, pentru că s-au informat, dar constat că din lista de alimente pe care ei mi-o spun sunt destul de multe care ar fi controversate chiar”, adaugă Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală cu competenţă în ramuri ale medicinei alternative.

„Nu sunt decât apă cu zahăr din fructe. Pierdem tot ce e mai bun din fructe. Pulpa se pierde, antioxidanţii rămân în pulpă care se pierde”, afirmă Laura Ene, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.

„Noi suntem făcuţi să mâncăm fructe, nu zeamă de fructe! Fructul are o mulţime de fibre bune, sănătoase, care ne dau senzaţia de saţietate, care împiedică absorbţia hidraților de carbon care ne asigură un bol alimentar normal şi firesc”, spune Doru Negu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Un alt exemplu de alimente considerate sănătoase, dar care nu sunt recomandate de medicii nutriţionişti sunt iaurturile cu 0% grăsime.

„Se scoate grăsimea, dar se adaugă foarte mult amidon şi asta mai ales dacă avem probleme cu diabetul, nu e deloc în regulă”, explică Laura Ene, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice.