Rică Răducanu, probleme grave de sănătate. “S-ar putea să mor în somn!” „Eu, din cauza loviturilor – noroc că am nasul ăsta mare – uite dantură, când am făcut plonjoane, mulți mi-au dat cu piciorul în nas, mi-au rupt toată …”

(Last Updated On: June 3, 2018)

Fostul mare portar al Rapidului, Rică Răducanu, a fost diagnosticat cu apnee. Acesta a declarat că a trebuit să meargă la medic penbru că era în pericol să moară în somn. Rică Răducanu doarme în fiecare noapte cu o amscă pentru respirație.

Apneea în somn este o boală care poate duce la moarte subită. Un sfert dintre bărbați se pare că suferă de acest sindrom, iar simptomul principal este sforăitul. Rică Răducanu, unul dintre cei mai iubiți portari de la noi, a primit de curând acest diagnostic. Reporterul Digi24 l-a însoțit la medic, unde fostul portar a aflat că de acum încolo trebuie să doarmă cu o masca pe față.

Un adevărat personaj pe teren, foarte iubit în special de fanii Rapidului, unde a fost portar timp de 10 ani, Rică Răducanu trage acum ponoasele perioadei de glorie.

Rică Răducanu: „Eu, din cauza loviturilor – noroc că am nasul ăsta mare – uite dantură, când am făcut plonjoane, mulți mi-au dat cu piciorul în nas, mi-au rupt toată partea asta, nu respir deloc pe aici, apoi am umblat eu cu gâtul, cu lovituri pe aici, cap, peste tot și mi-a zis că trebuie să vin, că s-ar putea să mor în somn”.

„Vi s-a zis că sforăiți noaptea?” îl întreabă medicul pe Rică Răducanu.
„Habar n-am, eu o cert pe nevasta-mea că sforăie, am trimis-o în camera cealaltă. Ea zice că pufăi ca locomotiva… Păi eu dacă am jucat la Rapid!”, spune mucalit fostul portar.

Cu glumele la el chiar și la medic, fostul portar află că trebuie să doarmă o noapte cu un aparat care să îi monitorizeze somnul. A doua zi, medicul verifică rezultatele.

„Ăsta e un ecran de 5 minute și în 5 minute dvs ați avut aici 30 de secunde, aici 20 și aici vreo 10, deci în total hai să numărăm… în 5 minute, dvs. 77 de secunde nu ați respirat!”, îi explică medicul.

„Ce băiat bun sunt!” – comentează fostul sportiv.

Diagnosticul se confirmă: sindrom de apnee în somn. Practic, mușchii gâtului își pierd tonicitatea peste noapte și blochează deschiderea cailor respiratorii. Astfel, apar pauzele în respirație.

Oana Deleanu – medic primar pneumolog, cu competenţă în somnologie – explică: „Când apar aceste pauze de respirație, intervine creierul care spune: nu mai respiri, trezește-te! Și pacienții au o micro-trezire, noi așa o numim, o trezire de câteva secunde pe care pacientul nu o percepe, dar care îi fragmentează somnul, nu îl lasă să ajungă în stadiile profunde, deci nu se va trezi odihnit, își va petrece 7-8 ore în pat, dar somnul nu va avea eficiența și calitatea care sunt de dorit”.

Principalele simptome ale sindromului apnee:
– sforăitul puternic şi neregulat
– dureri de cap dimineaţa
– somnolenţă în timpul zilei
– scăderea puterii de concentrare
– tulburări de memorie

Anul trecut, Rică Răducanu a ajuns de urgenţă la spital, unde a avut nevoie de îngrijiri medicale. Fostul portar a mărturisit că a fost vorba despre o intervenţie mai serioasă, pentru că piciorul i s-a infectat, informează Cancan.

Rică Răducanu a fost muşcat de două căpuşi, motiv pentru care a ajuns de urgenţă la medic. Fostul portar a spus că a fost nevoie şi de o intervenţie chirurgicală pentru că piciorul i s-a infectat.

„Îmi pare rău că nu am ajuns acolo să vă văd. Astea sunt trecătoare, am trecut eu prin mai multe. Au fost două ciupituri. E mai nasol la o vârstă. Am fost şi la pansat. Mi-au pus nişte copci pe acolo, nu ştiu. Eu am zis că e glumă.

Mi s-a infectat piciorul. Nu e bine să ajungem la miliţie şi la doctor. Mi-a tăiat ceva pe acolo. Putea să nu fie, dar ce să fac? Mergem pe stilul meu, pe glume, cum mă ştie lumea. Dacă încep să mă vait ce zice: uite-l şi pe ăla! Mă vait acasă la nevastă! Cred că am dus o viaţă destul de ordonată. Sunt înconjurat de lume bună”, a spus Rică Răducanu.