Dorin Chiotea: „Boala i-a măcinat perfid un plămân… De când a aflat că are tuberculoză, Paula Rusu, s-a implicat total în lupta împotriva acestei maladii”. Paula Rusu: „Da. Suntem locul 1 in UE, exportam o data cu forta de munca si tuberculoza …”

(Last Updated On: July 6, 2018)

Jurnalista Paula Rusu se implică în lupta împotriva tuberculozei, boală care i-a măcinat un plămân.

Pe Facebook, Dorin Chiotea a scris: „De când a aflat că are tuberculoză, Paula Rusu – una dintre cele mai frumoase și inteligente jurnaliste din câte cunosc – s-a implicat total în lupta împotriva acestei maladii.

Boala i-a măcinat perfid un plămân, a fost descoperită târziu, dar cu o voință extremă ardeleanca noastră a ajuns la ONU pentru a susține elegant și ferm accesul la tratamente mai bune.

Vineri, de la 09.15, ea vine la 1 Matinal să vorbească deschis despre o situație văzută de unii drept tabu, dar care pândește după colț pe oricare dintre noi”.

Ioan Paul Stoicescu Felicitari stimata doamna! Mai multi ziaristi au avut ghinionul sa faca tuberculoza dar putini s-au implicat in promovarea metodelor de combatere a acestei afectiuni. O boala vindecabila care sa omoare atatia semeni este inca un fapt de neconceput. Va urez succes in continuare si va multumesc stimata doamna!

Aura Aurescu România locul 1 in Europa la Tuberculoza și mai grav decât in Africa pentru ca se întrerup tratamentele medicamentoase pentru ca nu exista medicamentele.

Paula Rusu Da. Suntem locul 1 in UE, exportam o data cu forta de munca si tuberculoza, cu medicamentele stam ceva mai constant dar mai e drum pana sa zicem ca stam bine.

Aura Aurescu In Germania tuberculoza este un motiv de rămânere a pacientului in spital pana la vindecare indiferent dacă are sau nu asigurare.

Paula Rusu In UK pacientul e izolat in spital sau acasa numai cat e contagios, apoi isi continua tratamentul sub supraveghere pana la final dar tot acasa.

Tuberculoza este o boala infectioasa produsa de Mycobacterium tuberculosis si care apare cel mai frecvent la nivelul plamanilor (aproximativ 80% din cazuri). Este o boala transmisibila, cu evolutie cronica si cu o incidenta tot mai crescuta in randul populatiei din Romania, potrivit Farmacia Ta.

Modalitatea principala de transmitere este pe calea aerului, prin inhalarea de particule ce contin M. tuberculosis, ce sunt raspandite de persoanele bolnave de tuberculoza activa. Aceste particule se raspandesc prin tuse, prin cantat sau chiar prin vorbit. Cu toata acestea, tuberculoza pulmonara este o boala care poate fi prevenita si vindecata.

Cateva masuri de protective
• Nu petreceti perioade lungi de timp alaturi de persoane care prezinta forma activa a bolii. In cazul in care sunteti racit este de preferat sa evitati contactul cu persoana bolnava. Este important sa evitati contactul cu persoanele bolnave in spatii neaerisite sau cand sunteti racit.

• Atunci cand intrati in contact cu persoanele contagioase ar fi bine sa purtati o masca de protectie.

• Daca unul din membrii familei este bolnav de tuberculoza, trebuie sa aerisiti in mod regulat camera. Bacilii tuberculosi pot pluti in curentii de aer din incapere, crescand sansa de transmitere a infectiei.

Care sunt principalele simptome ale tuberculozei pulmonare?
• Tusea este cel mai frecvent simptom
• Scaderea in greutate

• Astenia fizica insotita de oboseala
• Dispnee

• Lipsa poftei de mancare
• Durere toracica

• Transpiratii predominant nocturne
• Febra si/sau frisoane, aparent fara o cauza evidenta
• Hemoptizii (expectoratii cu sange)