ALERTĂ România! Produse suspecte că ar fi contaminate cu Listeria, retrase de la Lidl, Metro și Penny! Lista cu produsele suspecte!

(Last Updated On: July 6, 2018)

Comapnia distroibuitoare de produse congelate Iglo a decis retragerea din mai multe magazine din România a mai multor produse suspecte de a fi contaminate cu Listeria, bacteria pentru care s-a emis o alertă la nivel european, după ce 9 persoane au murit, ar fi fost identificată şi în alte alimente.

Astfel, o listă cu toate alimentele cu suspiciune de contaminare cu Listeria a fost publicată de distribuitor, potrivit Observator Tv.
„În conformitate cu comunicatul primit de la Autoritatea pentru Siguranţa Alimentară din Ungaria, a raportului din 3 iulie 2018 a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi a Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), este posibil caa porumbul dulce congelat şi eventual alte legume congelate să aibă legătură cu cazuri de contaminare în mai multe ţări europene începând cu 2015, cauzate de prepararea sau depozitarea necorespunzătoare a produselor congelate (depozitare în frigidere, în loc de congelatoare).

Au fost cazuri raportate în 5 ţări din Uniunea Europeană, România nefiind între acestea, şi neexistând, conform informaţiilor de care dispunem, legături între aceste cazuri şi produsele noastre”, arată un comunicat transmis vineri de distribuitorul Iglo.

Lista cu alimentele cu suspiciune de contaminare cu Listeria
Producătorul Iglo retrage de pe piaţă următoarele produse, ca o măsură de precauţie:
– Spanac tocat
– Mazăre 450g
– Mazăre 750g
– Mazăre 900g

– Fasole galbena 450g
– Fasole galbena 750g
– Broccoli 450g

– Porumb 750g
– Amestec grădinăresc 450g
– Amestec de vara 450g
– Salata franţuzească 450g

– Amestec de legume 750g
– Amestec mexican 750g
– Amestec cu ciuperci 750g

– Amestec mexican 450g
– Amestec pentru supa 450g
– Amestec Fitness 20/450

– Amestec Mediteraneean 20/55
– Amestec Wellness 20/400
– Amestec Wok 20/400

– Amestec Grădinăresc 400g
– Salata Franţuzească 400g
– Amestec Mexican 400g

– Amestec de vara 400g
– Legume pentru supă de carne 500g
– Amestec pentru supa 400g.

Lista cu magazinele unde au fost dsitribuite produsele cu suspiciune de contaminare
LIDL
spanac preparat cu smantana 450 de grame
fasole galbena taiata 450 de grame

METRO
amestec mexican congelat 2,5 kg
porumb dulce congelat 2,5 kg

PENNY
Fasole verde păstăi tăiată și congelată, 1 kg
Mazăre verde congelată, 1 kg
9 morţi, după infectarea cu bacteria Listeria

„Dacă aţi cumpărat unul dintre produsele anterior menţionate, vă rugăm să nu consumaţi alimentul şi să returnaţi produsul comerciantului de la care l-aţi cumpărat, iar acesta vă va rambursa preţul plătit. Pentru orice întrebări, contactaţi departamentul de calitate al Maresi Foodbroker SRL, distribuitorul local al produselor Iglo, pe adresa de email [email protected]”, menţionează distribuitorul.

„Decizia de a retrage produsele de pe piaţă este doar o măsură preventivă, iar alimentele afectate prezintă un risc pentru sănătatea consumatorilor doar dacă sunt consumate fără a fi preparate corespunzător. Clienţii sunt sfătuiţi să respecte întotdeauna recomandările de preparare de pe ambalajul tuturor produselor înainte de a le consuma. Îndrumarea se referă la mazăre, fasole, spanac precum şi toate celelalte legume congelate comercializate de Iglo”, se mai arată în comunicat.

 

Listerioza este o infecție severă, provocată de consumul alimentelor contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes, potrivit Click.ro. Deși oricine se poate infecta, în cazul anumitor persoane riscul este mai mare. Listerioza poate reprezenta un pericol mare pentru femeile însărcinate și pentru făt, provocând, în numeroase cazuri, nașterea prematură, avortul sau nașterea unui copil mort.
Persoanele cu un sistem imunitar slăbit au, de asemenea, un risc crescut de a face o formă severă a bolii. Printre aceste cazuri se numără persoanele care sufera de cancer sau SIDA, dar și bătrânii.

Care sunt simptomele bolii listerioza

Unele persoane fac o formă a bolii asemănătoare gripei, prezentând simptome precum febră, dureri musculare, greață și vomă și dureri gastrice.
Totuși, dacă bacteria reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severă. În acest caz, printre simptome se numără cefaleea și rigiditatea cervicală, convulsii, pierderea echilibrului și o stare confuzională.