(Foto) Avertisment. Una dintre cele mai toxice ciuperci din lume creşte în România. Buretele viperei sau “pălăria morții”

(Last Updated On: July 27, 2018)

In fiecare an, zeci de români se intoxică cu ciuperci otrăvitoare. Cei mai grav intoxicați mor din cauza otrăvii, alții rămân doar cu halucinațiile puternice.

Intoxicațiile cu ciuperci s-au înmulțit, în ultima perioadă, la noi în țară. O singură ciupercă otrăvitoare amestecată cu cele comestibile poate ucide un adult, în mai puțin de o zi. Situația este alarmantă, cu atât mai mult cu cât una dintre cele mai toxice ciuperci din lume creşte în zona Moldovei, potrivit Digi 24.

Chiar la marginea Iașiului, pădurile adăpostesc, în cantități mari, otrava care poate ajunge în organismul nostru, dacă nu suntem atenți. Buretele viperei este responsabil pentru majoritatea intoxicațiilor cu ciuperci.

„Aceasta este una dintre cele mai toxice ciuperci din lume, care se găsește și la noi în țară. I se spune “pălăria morții” pentru că sunt suficiente doar câteva miligrame pentru a fi letală”, relatează Elisabeta Ifrim, jurnalist Digi24.

Buretele viperei arată inofensiv, seamănă cu unele ciuperci comestibile, are un miros plăcut şi este foarte gustos. Poate fi foarte ușor confundat.

„Cu champignon-ul de câmp, ciuperca albă. Atunci când ea are culoarea albă și poate fi confundată. Atunci când este vineție, poate fi confundată cu o specie de Russula”, spune Teodor Robu, prorector la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară.

Ciuperca letală poate fi găsită oriunde, mai puțin în zonele montane. Conţine una dintre cele mai periculoase otrăvuri naturale cunoscute, o toxină ce nu poate fi distrusă prin nicio metodă de gătit.

„Apar simptomele după 8, până la 40 de ore, când deja nu mai ai ce face, acționează silențios, dar ireversibil. Afectează celula hepatică. E bine să evite culegătorii ciupercile care sunt nesigure. De exemplu, dacă are lamele albe, să nu o ia”, spune Teodor Robu.