Înca mai ții telefonul lângă pat când dormi? Sfaturile specialiștilor

(Last Updated On: July 8, 2018)

Departamentul de Sanatate Publica din California a publicat un îndrumar adresat persoanelor care doresc să reducă expunerea la energia de frecvență radio emisă de telefoane.

Desi oamenii de stiinta nu au ajuns la un consens in ceea ce priveste riscurile asociate utilizarii telefoanelor mobile, se pare ca folosirea pe termen lung a acestora ar putea afecta sanatatea: ”Chiar daca stiinta evolueaza, sunt ingrijorari in randul unora dintre profesionistii din domeniul sanatatii publice si al membrilor publicului cu privire la expunerea pe termen lung si la utilizarea intensa a energiei emise de telefoanele mobile”, a declarat dr. Karen Smith, din cadrul Serviciului de sanatate publica din SUA, citata de sanatate.bzi.ro

”Se stie ca pasii marunti, cum ar fi evitarea tinerii telefonului mobil in buzunar si mentinerea acestuia la distanta de pat in timpul noptii pot reduce expunerea, atat pentru copii, cat si pentru adulti”, a precizat aceasta.

Telefoanele mobile emit energie de frecventa radio, o forma a radiatiilor electromagnetice, atunci cand trimit si primesc semnale catre si de la relee, iar unii oameni de stiinta si reprezentanti ai autoritatii sanitare sunt de parere ca aceste unde pot avea impact asupra sanatatii.

Varsta medie la care copiii primesc primul lor telefon este acum de 10 ani, iar majoritatea isi tin dispozitivele la ei sau in apropiere in cea mai mare parte a zilei si in timp ce dorm. ”Creierele copiilor continua sa se dezvolte de-a lungul adolescentei si ar putea fi mult mai afectate de utilizarea telefoanelor mobile”, a declarat dr. Smith.

“Parintii ar trebui sa aiba in vedere reducerea timpului pe care copiii il petrec utilizand telefoanele mobile si sa-i incurajeze sa le opreasca pe timpul noptii”, a completat directoarea CDPH.

Printre recomandarile specialistilor, pentru a limita timpul petrecut langa telefon se numara: mentinerea telefonului mobil la distanta de corp, reducerea utilizarii acestuia cand semnalul este slab si evitarea folosirii dispozitivului pentru a transmite fisiere audio sau video sau descarcarea ori incarcarea unor fisiere de dimensiuni mari.

De asemenea, este bine sa tii telefonul cat mai departe de pat pe timpul noptii, sa indepartezi castile handsfree cand nu suni, sa eviti produsele care pretind ca blocheaza undele electromagnetice deoarece acestea pot, din contra sa creasca aceasta expunere