Ce boli aduc românii din vacanțele exotice. Avertizările doctorului Ceaușu Emanoil, medic primar Boli Infecțioase și Tropicale, la Clinica Spitalului „Dr. Victor Babeș”

(Last Updated On: August 27, 2018)

Românii care merg în concediu sau la muncă în țări tropicale intră în contact cu patologia specifică acestor zone și se pot infecta cu diverse boli mortale.

„Bolile tropicale sunt afecțiuni care sunt caracteristice zonelor cu climat cald, tropicale și subtropical, și care, în mod accidental, ajung și în zonele temperate prin persoanele originare din aceste zone care vin în zonele temperate, inclusiv în România, și în ultima vreme, foarte mult prin persoanele din aceste zone. Dacă vorbim de România, românii care se duc să lucreze sau mai ales se duc ca turiști în acest zone calde, din Africa, din Asia, din America de Sud, și atunci vin în contact cu patologia specifică acestor zone. Se pot infecta, se pot îmbolnăvi, și boala să se declanșeze fie în zona respectivă, dacă stau ceva mai mult, fie în momentul în care se întorc în țară”, spune prof. dr. Ceaușu Emanoil, cadru universitar la UMF „Carol Davila”, medic primar Boli Infecțioase și Tropicale, la Clinica Spitalului „Dr. Victor Babeș”

Din lista lungă a bolilor periculoase pe care turiștii români le-au adus acasă, cea mai frecventă e malaria, iar problema este că de multe ori pacienții cu aceste boli ajung târziu la clinicile specializate. Asta pentru că fie aleg să se trateze singuri, „după ureche”, fie se duc la spitale, dar medicii de acolo nu cunosc și nu recunosc simptomatologia, pentru că nu s-au mai întâlnit cu ea.

Malaria, cap de listă la boli „din import”

„În fiecare an avem o patologie tropicală, în special bolnavi de malarie, în jur de 15 cazuri de malarie în fiecare an, leishmanioză viscerală, Dengue, febră galbenă am avut anul acesta, când a fost epidemia de Zika din America de Sud, au fost și două cazuri de Zika la noi. Holeră, ultimul caz a fost în 2009. Entamoeba histolytica, fie enterocolite acute, fie abcese cu entamoeba histolytica, așa că această patologie (tropicală, n.r) este prezentă și la noi în țară. Din păcate nu este foarte cunoscută pe întreg teritoriul țării și sunt cazuri, și de malarie și de leishmanioză viscerală, care uneori nu au o evoluție foarte tipică, și care ajung la noi destul de târziu”, a explicat prof. dr. Ceaușu Emanoil.

Specialistul avertizează că „importul” acestei patologii tropicale este în creștere și că schimbările climatice, care sunt resimțite și la noi, nu lasă loc de previziuni optimiste.

„Este o patologie care s-ar putea să se extindă în anii viitori, datorită faptului că din ce în ce mai mulți români se duc în aceste zone. Pe de altă parte, pe termen ceva mai lung, odată cu schimbările climaterice care se produc, schimbări care se resimt și în România, odată cu încălzirea climei s-ar putea ca această patologie care deocamdată este „de import”, să devină și o patologie autohtonă. Nu trebuie să uităm că acum 50 – 100 de ani malaria era endemică în România”, arată prof. dr. Ceaușu Emanoil.

Cum te protejezi de aceste boli periculoase

Specialistul a explicat și care sunt pașii pe care trebuie să-i facă orice român care urmează să plece într-o țară exotică. În primul rând, regula de bază e să afli ce boli circulă în țara pe care urmează să o vizitezi, apoi să te intereseze dacă există vreun mijloc de protecție la care să recurgi înainte să pleci în vacanță/călătorie, precum spălatul pe mâini cu apă și săpun înainte de amânca ceva, să nu mănânci de la tarabe din stradă pentru că nu știi cum a fost făcută mâncarea, iar apă să bei doar din cea îmbuteliată.

„Se pot proteja foarte ușor. În sensul că trebuie să fie informați în momentul în care pleacă în aceste zone, să se informeze (despre bolile care circula în zona respectivă, n.r.), iar pentru unele din aceste patologii există și posibilitatea unei profilaxii: fie prin vaccinare, când este vorba de febra galbenă, sau o chimioprofilaxie când este vorba de malarie. Pentru celelalte, cum este enterocolita cu entamoeba histolytica, holera, enterocolitele obișnuite, sunt acele reguli de igienă personală și colectivă, dar în special personală care sunt foarte importante”.