Medicul Vasi Rădulescu: „Cred că în esența noastră suntem cu toții buni. Tot ce acumulăm pe parcurs, lanțul de neajunsuri și frustrări, traumele trăite, luptele grele date, gustul pentru puterea care inexorabil ne schimbă, modelele primite de la alții, toate acestea pot altera raporturile interne și ne pot perverti, îndreptându-ne spre rău. Chiar ajunși acolo, tindem să …”

(Last Updated On: September 8, 2018)

Medicul Vasi Radulescu crede că oamenii sunt în esență buni și, că la un moment dat, ne vom schimba și vom renunța la răul din noi.

Vasi Rădulescu: „Cred că în esența noastră suntem cu toții buni. Tot ce acumulăm pe parcurs, lanțul de neajunsuri și frustrări, traumele trăite, luptele grele date, gustul pentru puterea care inexorabil ne schimbă, modelele primite de la alții, toate acestea pot altera raporturile interne și ne pot perverti, îndreptându-ne spre rău.

Chiar ajunși acolo, tindem să ne găsim motive puternice pentru orice. Hitler avea motivele lui. Un criminal are întotdeauna motivele lui. Stai și te întrebi dacă poți rămâne imaculat în lumea asta. Nu ai cum.

Răul se așază în oricine și abia așteaptă un context favorabil să se dezvolte cu viteze amețitoare. Pentru contrast, o cantitate mică este chiar utilă, dar ea nu trebuie să devină majoritară.

Ne acoperim cu straturi superficiale, ne punem măști, urâm ușor, dăm replici acide, ne uităm cu invidie la ceilalți, ne lăsăm prinși în jocuri de orgolii, trecem nepăsători pe lângă suferinzi, suntem suspicioși la orice, devenim reci.

Câteodată lovim, cu vorbele sau cu pumnii. Tindem să ierarhizăm oamenii după statut, religie, propriile noastre convingeri. Nu e un lucru recent, dar e unul al naibii de trist.

Când vom înțelege să respectăm pe oricine și să oferim iubire, lumea asta va arăta mult mai bine. Mi-ar plăcea să cred, în naivitatea mea, că ne vom schimba. Că nu vom mai judeca atât.

Că vom pune umărul la cauze mărețe. Că ne va interesa când persoana de lângă noi suferă. Că vom lupta. Că vom privi cu inimile dincolo de aparențe. Că vom cultiva binele, tot mai mult, tot mai mulți.

Că vom reuși să inhibăm răul din noi, oferindu-i puțini centimetri pătrați din locuința noastră, având grijă să nu-și întindă picioarele, ci să stea chircit. Că vom trăi cu uimire și ne vom implica în descoperirea proprie, apoi vom avea grijă și de cei de lângă noi. Aici și acum.

Din „Culorile uitării”, a doua mea carte care va apărea în scurt timp”.