Cântăreața Avril Lavigne: „Vreau să atrag atenția asupra bolii Lyme. Un singur gândac mi-a distrus viața.Am petrecut ultimii ani acasă, luptându-mă cu boala Lyme. Aceia au fost cei mai …”

(Last Updated On: September 8, 2018)

Cântăreața Avril Lavigne a transmis un mesaj fanilor despre boala care era aproape să o omoare. Acum 3 ani a fost mușcată de o căpușă. Toate mărturisirile au fost făcute către fanii ei într-o scrisoare deschisă.

Vedeta muzicii po-rock, în vârstă de 33 de ani, susține că a „acceptat moartea” după ce a fost diagnosticată boala Lyme, care i-a făcut corpul „să nu mai funcționeze”.
Lavigne a fost diagnosticată cu boala în aprilie 2015, scrie Libertatea.

„Cinci ani au trecut de când am lansat ultimul meu album. Am petrecut ultimii ani acasă, luptându-mă cu boala Lyme. Aceia au fost cei mai grei ani din viața mea, în timp ce duceam o bătălie fizică și psihică. (…) Am acceptat moartea în timp ce simțeam că trupul meu începea să nu mai funcționeze”, a spus artista.

„Vreau să atrag atenția asupra bolii Lyme. Un singur gândac mi-a distrus viața. (…) O să fac tot pentru a mă întoarce pe scenă, să călătoresc, să cânt cu voi, să muncesc din nou. Dar trebuie să-mi ascult corpul și să mențin o balanță sănătoasă, așa că fiți răbdători”, a spus tânăra artistă.

Boala Lyme (Borelioza) a fost descoperită în 1975 în Connecticut – Lyme la copii. Este o boală multisistemică care apare vara.
Agentul etiologic este spirocheta Borrelia burgdorferi din familia Spirochetaceae, genul Borrelia, transmisă prin înţepătură de căpuşă. Borrelia burgdorferi este cea mai lungă spirochetă (30 nm), este formată din: protoplasmă cilindrică, membrană celulară şi la capete 7-11 flageli, potrivit csid.ro.

Boala Lyme evoluează în 3 stadii:
Stadiul I – infecţie localizată – durează 3-21 zile, cu eritem migratoriu situat la nivelul înţepăturii de căpuşă. După o incubaţie de 5-30 zile apare eritem migrator cronic localizat asociat sau nu cu fenomene de infecţie acută.

Stadiul II – infecţie diseminată – apare la câteva zile până la săptămâni de la stadiul I cu apariţia de leziuni similare dar mici, eritemul se extinde şi apar leziuni cutanate secundare diseminate, manifestări de coafectare sistemică: astenie, febră, cefalee, frisoane, tuse seacă, limfadenopatie locală sau generalizată, dureri musculare, artralgii, hepatită. Semnele neurologice survin la 15% din cazuri: meningită,
encefalită, radiculonevrite, coree, mielite (meningite cu l.c.r. clar cu limfocitoză şi albuminorahie crescută dar nivel normal ale glicorahiei). 5% dintre pacienţii netrataţi pot dezvolta interesare cardiacă.

Stadiul III – infecţie cronică persistentă – survine la interval lung de la debutul bolii (luni, ani) cu dureri articulare, artrite, sinovite, osteomielite, miozite. Clinic se caracterizează prin suferinţă multiorganică (neuropatie periferică, encefalopatie cronică, meningoencefalită, cardiomiopatie, manifestări la nivelul ficatului, ochiului, plămânului).